Skip to main content

Ambasador Ukrajine: Nadamo se da će nakon formiranja Vlade Srbija uvesti sankcije Rusiji

Info 24. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Putinova Rusija predstavlja pretnju za sve nas, uključujući Srbiju i njenu budućnost"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izrazio je danas, tokom proslave 31. Dana nezavisnosti Ukrajine, da će Srbija nakon formiranja nove vlade uvesti sankcije Rusiji.

„Zahvalni smo Srbiji na dostojanstvenom odnosu prema ukrajinskim raseljenim licima. zahvalni smo onim Srbima koji sakupljaju humanitarnu pomoć, dočekuju lepim rečima i pružaju moralnu podršku, nadamo se da će nakon formiranja nove vlade Srbija moći da napravi svoj konačan izbor – da se pridruži sankcijama terorističkoj zemlji Ruskoj Federaciji, zato što (predsednik Rusije Vladimir) Putinova Rusija predstavlja pretnju za sve nas, uključujući Srbiju i njenu budućnost“, rekao je on na svečanom skupu u Endžio habu.

Danas se i u Beogradu obeležava Dan nezavisnosti Ukrajine, a Tolkač je naglasio da je Ukrajina mala zemlja, ali sa slavnom istorijom koja je uvek pružala „dostojan otpor agresoru i iznova se rađala“.

„Ukrajina koja je kandidat za članstvo u EU ne brani samo sebe, Ukrajina brani slobodu celog evropskog kontinenta, naše zajedničke vrednosti i demokratske principe. Stoga su za mnoge u svetu, u Evropi i Srbiji simboli Ukrajine, naše zastave, postali simboli slobode, dostojanstva, nesalomivosti i hrabrosti“, rekao je ambasador Ukrajine.

Dodao je da je za šest meseci na Ukrajinu palo više od 3.500 raketa.

„Ukrajinski organi za sprovođenje zakona pokrenuli su istragu o više od 28.500 ratnih zločina počinjenih od 24. februara u kojima se istražuje ubistvo 6.874 civila, uključujući 361 dete i ranjavanje 9.053 civila, uključujući 711 dece. U ove brojke koje svakodnevno rastu ne ulaze brojke sa okupiranih teritorija poput Marijupolja kojima zapravo nemamo pristup“, naglasio je on.

(Beta)