Skip to main content

Ambasada Ukrajine traži zabranu ‘Druge Ukrajine’: Osnovao je Putinov kum, vodi je Nestorovićev kadar

Info 19. jan 2024.
2 min čitanja

"Tužno je konstatovati da se upravo tu nastavljaju pokušaji pojedinih političkih snaga da sprovedu antiukrajinski scenario"

Ambasada Ukrajine u Srbiji uputila je 5. decembra 2023. godine zvaničan protest Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u kojem obrazlaže zahtev za ukidanje delatnosti predstavništva „Druga Ukrajina”, objavio je Danas.

Ambasada Ukrajine je za Danas objasnila da gašenje „Druge Ukrajine“ traže na osnovu odredbi čl. 29 Zakona RS o privrednim društvima, koji ne dozvoljava upotrebu naziva države u službenom nazivu pravnog lica bez dozvole relevantne strane države.

U Srbiji je 2023. osnovano predstavništvo “Druga Ukrajina”, čiji je zvanični osnivač kum predsednika Rusije Vladimira Putina – Viktor Medvedčuk, a zakonski zastupnik u Srbiji je Dragan Stanojević, privrednik iz Ukrajine i kandidat za narodnog poslanika sa liste “Mi – glas iz naroda” Branimira Nestorovića.

„Pored pravnog postoji i politički aspekt“

Iz Ambasade Ukrajine objašnjavaju za Danas da se ukidanje ovog predstavništva trenutno nalazi u pravnoj sferi, ali naglašavaju da postoji i politički aspekt tog pitanja.

„Srbija je zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je zajedno sa još 140 zemalja sveta osudila krvavi rat protiv Ukrajine, proglasivši Rusiju za zemlju agresora. Tužno je konstatovati da se upravo tu nastavljaju pokušaji pojedinih političkih snaga da sprovedu antiukrajinski scenario, da promovišu širenje prljavih provokacija kuma međunarodnog zločinca Putina”, piše u odgovoru ukrajinske ambasade.

Iz Ambasade Ukrajine je ranije rečeno da „predstavništvo ruskog pokreta“ ne zastupa interese Ukrajine, “već da za cilj ima da sprovodi antiukrajinske aktivnosti na teritoriji Srbije, usmerene na uništenje ukrajinskog naroda i Ukrajine kao nezavisne države”.

Redakcija Danasa obratila se Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u vezi sa zahtevom koji je uputila Ambasada Ukrajine, ali odgovor nisu dobili.

„Osnovano po zakonu Republike Srbije“

Ogovarajući na zahtev Ambasade Urajine da se „Druga Ukrajina“ ukine, Dragan Stanojević, zastupnik ovog predstavništva pita da li je uopšte normalno da ambasada druge države određuje i krši zakon države u koju su došli?

„Udurženje je osnovano na osnovu zakona Republike Srbije i kakve to veze ima sa njima“, rekao je Stanojević za Danas.

On dodaje da udruženje „može da nazove kako god želi“.

„Po svojim statutarnim ciljevima, udruženje ima za cilj da pomogne ljudima koji nam se obraćaju. Meni se mnogi obraćaju već nekoliko godina. Ti ljudi ne žele da se obraćaju Ambasadi jer, verovatno, imaju neke drugačije političke stavove u odnosu na one kakve ima vlast, i prosto tim ljudima je potrebna nekakava pomoć“, ističe Stanojević.

On dodaje da je ljudima koji se obraćaju udruženju potrebna pomoć, uglavnom kada je u pitanju problem njihovog statusa u Srbiji.

Stanojević podseća da je u Ukrajini bio osnivač srpske dijaspore i njen predsednik.

„Ta naša organizacija je štitila interese srpskih građana, radila na ekonomskom povezivanju i tako dalje. Oni su (u Ukrajini) na osnovu naloga službe bezbednosti zatvorili srpsku dijasporu, jedinu organizaciju srpske dijaspore koja je postojala u Ukrajini. Zatvorili su je, recimo, pre dve ili tri godine. Zatvorena je, navodno, zato što srpska dijaspora podržava Rusiju. A srpska dijaspora već šest godina ne funkcioniše tamo“, ukazuje naš sagovornik.

(N1, foto: Autonomija)