Skip to main content

Aktivisti pozvali na građansku akciju protiv Novog Sada na vodi

Vojvodina 19. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Ovaj plan nije u najboljem interesu Novog Sada, niti će doprineti odbrani grada od poplava"

Grupa lokalnih organizacije i inicijativa pozvala je danas Novosađane da se aktivno uključe i spreče donošenje plana generalne regulacije, koji omogućava gradnju spornog projekta „Novi Sad na vodi“.

Poziv potpisuju Šodroš-Dunavac, Šodroš Survivor kamp, Futoška inicijativa, Telepska inicijativa, Za Zeleno Novo naselje, kao i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Nacrt pomenutog plana, pod nazivom „Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu“ nalazi na ranom javnom uvidu prema odluci Komisije za planove grada Novog Sada.

„Ovaj plan nije u najboljem interesu Novog Sada, niti će doprineti odbrani grada od poplava. Ako bude usvojen, Novi Sad na vodi može postati stvarnost, proširujući se na Šodroš, kasarnu na Limanu, čime bi ovaj deo grada postao ekskluzivna lokacija za bogate pojedince“, dodaju aktivisti.

Upozoravaju da će realizacija ovog plana, koji je izrađen po predlogu kompanije „Galens“, i kojem je saglasnost je dala Skupština grada prošlog leta, „ozbiljno ugroziti odbranu grada od visokih vodostaja Dunava“.

„Građevinska firma ‘Galens’, poznata po bliskim vezama sa lokalnim vlastima, sada traži da se na mestu brodogradilišta, koje je trenutno korito Dunava, sagrade soliteri visoki do 20 spratova. Osim toga, predlaže se postavljanje novog bedema za odbranu od poplava, koji će suziti korito reke i kako bi se omogućila gradnja“, dodaje se u pozivu.

Aktivisti podsećaju i da su se „aktivni građani Novog Sada već suprotstavljali uništavanju prirode na Šodrošu i izgradnji Novog Sada na vodi“, dok su stručnjaci upozoravali na štetnost planova lokalne vlasti i privatnih investitora.

Građani su pozvani da masovno šalju prigovore na Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora do 2. februara, na email adresu planiranje@uprava.novisad.rs ili pismom na adresu Školska 3.

(Autonomija)