Skip to main content

Ambasada Ukrajine: Dačićeve izjave o Ukrajini – nemoralna politička manipulacija

Info 24. mar 2022.
< 1 min čitanja

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je danas da su navodi lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da nema dileme da je u ukrajinskoj krizi Srbija na strani Rusije – nemoralna politička manipulacija.

„Uvereni smo da političar pokušava da pusti mašti na volju. U stvari srpski narod, koji ima dugu tradiciju borbe za slobodu, ne može apriori da podrži delovanje pobesnelog režima (predsednika Rusije Vladimira) Putina koji je savremena reinkarnacija nacističkog režima Adolfa Hitlera„, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine.

U saopštenju se dodaje da Ambasada smatra „apsolutno nemoralnim pokušaje da se običnim građanima Srbije nametne podrška ubistvima ukrajinske dece, bombardovanju škola, bolnica, porodilišta i rušenju gradova i da se na taj način ukalja čast i dostojanstvo bratskom i slobodoljubivim srpskom narodu“.

„Srpski narod je jasno odredio vektor svog kretanja. Narod države koja je kandidat za članstvo u EU ne može da podrži one koji u 21. veku nastavljaju delo Adolfa Hitlera, Josifa Staljina i Pol Pota i na taj način nipodaštava ideale evropske zajednice„, navodi se.

Govoreći o situaciji Ukrajini Dačić je juče za TV Hepi rekao da nema dileme da je Srbija na strani Rusije navodeći da je, prema poslednjem istraživanju, u Srbiji šest dsto građana na strani Ukrajine, 40 odsto na strani Rusije, dok su ostali neopredeljeni.

„Srbija ne želi rat, ali na čijoj su strani simpatije, tu nema dileme. Putin je ujedinio Zapad protiv sebe, ali isto tako, Zapad je ujedinio Rusiju. Sada ih je tamo 70 odsto koji podržavaju rusku intervenciju. Stvara se jedna klima u Rusiji opravdanosti intervencije u Ukrajinu. Netačno je da bismo dobili nešto ako bismo bili protiv Rusije. Rusija će preživeti bez nas, ali mi ćemo izgubiti njihovu podršku. Ako njih izgubimo, onda nemamo ničiju podršku“, kazao je Dačić.

(Beta)