Skip to main content

Alternativa za Nemačku ispunila uslove za zabranu?

Planeta 07. јун 2023.
2 min čitanja

"AfD nastavlja aktivno i metodično da radi na "ostvarivanju svojih rasističkih i desno ekstremističkih ciljeva"

Nemački institut za ljudska prava (DIMR) saopštio je da su, prema analizi koju je sačinio, ispunjeni uslovi za zabranu desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

AfD nastavlja aktivno i metodično da radi na „ostvarivanju svojih rasističkih i desno ekstremističkih ciljeva“, navodi se u analizi instituta. Stranka nastoji da pomera „granice onoga što se može reći, a samim tim i diskursa“, tako da se ljudi naviknu na njene rasističke i nacionalističke stavove.

Institut ima nadležnost da sprečava kršenje ljudskih prava.

Uticajni politički barometar televizije ARD prošle nedelje je pokazao da se AfD sa podrškom od 18 odsto građana izjednačila sa posrćućim socijaldemokratama (SPD) kancelara Olafa Šolca (Sholz).

U istraživanju Instituta Insa za nedeljni Bild prošlog vikenda, AfD, koju unutrašnja nemačka obaveštajna služba klasifikuje kao desno ekstremističku, bila je izjednačena sa SPD na 19 odsto.

AfD ima poslanike u Bundestagu i parlamentima svih nemačkih pokrajina, ali nigde nije deo vladajućih koalicija.

DIMR kaže u svojoj analizi da ta stranka pokušava da poništi garancije iz prvog člana nemačkog ustava koji glasi: „Dostojanstvo čoveka je neprikosnoveno. Poštovati i štititi ga je obaveza svih državnih vlasti.“

„Za odbranu neophodnih temelja ljudskih prava, a time i slobodnog demokratskog osnovnog poretka, od elementarnog je značaja da se svest o opasnosti koju predstavlja AfD povećava, kako u društvu u celini, tako i sa strane države“, navodi se u analizi pod naslovom „Zašto bi AfD mogla da bude zabranjena, preporuke državi i politici“.

Insitut preporučuje svim ostalim partijama na saveznom, pokrajinskom i lokalnim nivoima da se jasno distanciraju od AfD-a.

Autor analize Hendrik Kremer (Cremer) je naglasio da institut nije za podnošenje zahteva za zabranu stranke. DIMR se mnogo više zalaže za to da se popune „praznine“ u debati u društvu i među pravnicima.

DIMR je nemačka nezavisna nacionalna institucija za ljudska prava. Institut se finansira iz budžeta Bundestaga.

(DPA, foto: DPA)