Skip to main content

ALEKSANDAR RADOMAN: BIRN ili BURN

Stav 17. nov 2022.
3 min čitanja

Ako nijesu znali, postoji još barem zera nade da će revidirati svoju opasnu mapu i obustaviti progon onih koji su život posvetili upravo borbi protiv ekstremizma

Pedantni mletački arhivi sačuvali su podatak da je 2. juna 1784. godine u Krtolima na lomači spaljena Anđe Perova Jokić, prokazana da je vještica. Ali nemojte misliti da je sve to urađeno stihijski i bez adekvatne procedure. Saglasno uhodanoj metodologiji onoga doba, prvo se pojavio čestiti naaaaaarod s neoborivim dokazima da Anđe o Marču s drugaricama izlazi na mjedeno guvno, pa se zatim premeće u leptira i nanosi zlo nedužnima. Potom je ispoštovan kompletni postupak.

Anđe je bačena u more i da je potonula bio bi to nepobitan dokaz da je lažno optužena, ali kako je nesretna žena isplivala na površinu – što je bio ključni dokaz njene krivice – pravedni naaaaaarod je izvukao iz mora, objesio o murvu i na kraju – spalio. Ali ne budimo nepravedni prema vrlom naaaaarodu, Anđe je, po onovremenim standardima, dobila makar dvije prilike.

Prvu kad joj je omogućeno da se udavi u moru i time otkloni sve pritužbe i drugu kad je, dok su je vješali o murvu, pozivana da prosoči svoje drugarice s mjedenoga guvna, što nesretna žena nije učinila. Da jeste, dovoljno bi bilo da ode kod popa u Savinu, ispovijedi se, pokaje i svijet bi bio uskraćen za još jednu nasilnu pogibiju.

Koliko je za ovih gotovo dva i po vijeka otkako je u Krtolima na lomači obvršila Anđe Perova metodologija lova na vještice promijenila samo tehniku, pokazuje zorno BIRN-ova mapa „ekstremističkih grupa“ u Crnoj Gori na kojoj su se našla imena građanskih aktivistkinja i aktivista koji danomice pružaju otpor ekstremizmu i fašizaciji društva.

BIRN je tako sebi dozvolio da se zahvaljujući lokalnim informatorima premetne u BURN, platformu za sagorijevanje građanskoga aktivizma jer ljudi kojima su ovom mapom iscrtali mete, stavljajući ih u isti koš s nosiocima radikalnih desničarskih i klerofašističkih ideja, suočiće se, isključivom krivicom BIRN-a, s ozbiljnim problemima.

Ovakvom BURN metodologijom promoviše se zapravo relativizacija i normalizacija ekstremizma, a legitimiše postupak da o tome ko je ekstremista odlučuju osobe bliske ekstremističkim i kriminalnim krugovima, kakav je slučaj s novinarkom propagandne platforme Vijesti koja je bila zadužena za odabir meta za početak lova na vještice navodnoga crnogorskog ekstremizma.

Ako vam se ovih dana prohtje da se obračunate s iritantnim komšijom, rođakom s kojim ste u sporu oko kiljana ili pak slučajnim prolaznikom/putnikom namjernikom, ne treba vam više pravedni naaaaaarod da prinese nepobitne dokaze o vještičjim poslima, dovoljno je obratiti se tzv. novinarima propagandne platforme Vijesti i svi vaši problemi biće riješeni, a mrski protivnik pušiće se na lomači BIRN-ove mape ekstremista.

Jer Sašine ljudskopravaške akcije, Tanjin Kult, Majin feminizam, Kaćino istraživačko razobličavanje teo/mafiokratije, Peđin gandijevski otpor, Nebojšina odbrana građanskoga društva i sl. – „ekstremizam“ mogu biti jedino u zemlji u kojoj je rektor univerziteta osnivač mrzilačke propagandne platforme koja je po ocjeni Stejt Departmenta „dio propagandnoga eko sistema ruske kampanje dezinformacija“, predśednik skupštinskoga Odbora za ljudska prava prononsirani ksenofob, islamofob i homofob, rashodovani premijer konfident stranih (i ne baš prijateljskih) službi bezbjednosti, a krmanoši političkih procesa – prvostepeno osuđeni teroristi, pritom ljubitelji lika i djela svake bjelaško-četničke fašističke barabe koja je u potonjih100 godina krakala Crnom Gorom…

Pa ako zbilja i živimo takav košmar, ostaje nejasno po kojem je kriteriju BIRN angažovao svoje saradnike u Crnoj Gori da umjesto mapiranja ekstremista započnu lov na vještice građanskih aktivistkinja i aktivista.

Hoću da vjerujem da nijesu znali da njihova saradnica iz Vijesti više no ‘ljeba jest’ voli društvo u kojem se razdragano kliče „Leleču Turci, kukaju bule“, jer ako nijesu znali, postoji još barem zera nade da će revidirati svoju opasnu mapu i obustaviti progon onih koji su život posvetili upravo borbi protiv ekstremizma.

(Portal Analitika, Foto: Antena M)