Skip to main content

ALEKSANDAR POPOV: Pokrajina trpi zbog odnosa unutar DS-a

Autonomija 13. maj 2009.
2 min čitanja

Aleksandar Popov
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da bi pokrajinska vlast trebalo da izvrši snažniji politički pritisak na republičke organe kako bi se okončao proces potvrde statuta i usvajanja zakona o nadležnostima Vojvodine.
U izjavi našem listu on je kazao da se ne sme dozvoliti da se pitanje statuta u nedogled “gura pod tepih”, a posebno zbog aktuelnih spekulacija u medijima da su u vrhu DS-a skloni tome da ovu temu odlože do ustavnih promena koje bi omogućile regionalizaciju cele Srbije.
– U celoj priči o statutu, kojom se od Vojvodine na veštački način prozvodi “slučaj”, ima dosta šarade. Tako se najpre pojavljuju spekulacije o odlaganju statuta do ustavnih promena, pa iz DS-a to demantuju, a u praksi se ne dešava ništa. A to pokazuje da nešto ne štima u vladajućoj koaliciji, a prvenstveno u Demokratskoj stranci, koja je njena okosnica – istakao je Popov.
Naš sagovornik navodi da se većina stranaka pokrajinske vlasti protivi odlaganju usvajanja statuta, dok su iz DS-a signali različiti, u zavisnosti od toga da li dolaze iz Beograda ili iz Novog Sada.
– To je još jedan dokaz da je ključni problem u Demokratskoj stranci. A da li će pokrajinska vlast odlučnije reagovati na takav odnos centrale prema pokrajinskim institucijama, zavisi od toga kako će se razrešiti odnosi unutar DS-a, a delimično i od toga koliko će na politiku Izvršnog veća Vojvodine uticati pritisci koalicionih partnera iz SVM-a, G17 plus i LSV-a – ocenio je Popov.
On demokratama zamera i zbog “defanzivnog stava u odnosu na napade kojima je statut izložen proteklih nekoliko meseci”, navodeći da je to nerazumljivo, posebno zbog činjenice što je izrada i usvajanje tog akta u pokrajinskom parlamentu u najvećoj meri inicirana upravo iz DS-a.
– Takav defanzivan stav je vremenom uneo zabunu u javnosti o tome šta je, zapravo, sadržaj statuta. I u tome je krivica onih koji su morali da zalegnu za bržu potvrdu tog akta u republičkom parlamentu, ako su već prošle jeseni zalegli za njegovo usvajanje u Skupštini Vojvodine – obrazložio je direktor Centra za regionalizam.
Popov je ukazao i na to da takav odnos vladajućih stranaka pokazuje i nepoštovanje važećeg Ustava kad je reč o definisanju položaja APV.
– Pokazalo se da te ustavne obaveze, koje se tiču Vojvodine, zapravo nikoga ne obavezuju, čime je Pokrajina dovedena u strahovito ponižavajući položaj. Od Vojvodine se pravi slučaj u Srbiji, čemu ide u prilog i nedavna izjava predsednika države Borisa Tadića, po kojoj bi se Vojvodina, zapravo, mogla videti i kao izvor nestabilnosti zbog asimetričnog uređenja države – ukazuje naš sagovornik.
Popov pri tome ocenjuje da se DS, izgleda, ne plaši da će time zaraditi negativne poene među građanima Vojvodine, jer u toj stranci računaju na to da će za njihove birače biti presudan princip na kojem su i dobili izbore: ako ne podržite nas, doći će oni koji su antievropejci.
– Voleo bih, međutim, da i u praksi vidim tu veliku razliku između naših evropejaca i antievropejaca, odnosno da vidim neke poteze evropejaca koji potvrđuju tu njihovu orijentaciju, kao što su realizacija procesa decentralizacije i uvažavanje autonomije Vojvodine. Jer, ovakvim odnosom prema Vojvodini, te se razlike brišu – zaključio je Popov.
(Dnevnik)