Skip to main content

Aleksandar Odžić (VP): Ne postoji „srpska Vojvodina“

Info 28. jul 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenio je danas da je najava aktuelnog režima da će biti postavljen spomenik „nastajanja Vojvodine“, pozivajući se na Majsku Skupštinu 1848. godine, „nastavak selektivnog tumačenja istorije Vojvodine i postavljanja u prvi plan jednonacionalnog identiteta“.

„To ne samo da ne odgovara istini već i nasilnički nameće jednu istoriju, kulturu i tradiciju, a sve u cilju zatiranja istinskih vrednosti na kojima Vojvodina počiva i kroz vekove opstaje“, naveo je Odžić u saopštenju za medije.

Podsetio je da je Vojvodina višenacionalna zajednica ravnopravnih građanki i građana, sa duboko utemeljenim antifašističkim, građanskim i evropskim vrednostima, zasnovanim na tradiciji tolerancije, međusobnog uvažavanja i zajedništva po čemu je jedinstven primer kao autonomna pokrajina u okviru Srbije.

„Perfidnom manipulacijom, silom vlasti aktuelnog režima i sve češćim pominjanjem u javnosti, nameće joj se karakter ’srpske Vojvodine’ i pored toga što ona to nikada nije bila, pa ni danas kada je i ovim aktuelnim, oktorisanim Ustavom Srbije definisana kao autonomna pokrajina ravnopravnih građana bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu različitost“, naveo je Odžić.

Dodao je da se Vojvođanska partija oštro protivi „nastavku razbijanja iskonskog vojvođanskog bića kroz selektivno tumačenje istorije i promovisanje Vojvodine kao nacionalne zajednice jednog kolektiviteta“.

Pozvao je nacionaliste da prekinu sa svojatanjem Vojvodine, te da je ne uvlače u taj njihov izmišljeni „srpski svet“.

„Pozivamo aktuelni režim da građankama i građanima Vojvodine vrate sva osvojena i stečena prava kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, koja im je nasilno oduzeta takozvanom Jogurt revolucijom i Ustavima iz 1990. i 2006. godine, pa tek onda da postavljamo spomenike i otvaramo muzeje koji su stvarno obeležili istoriju, kulturu i tradiciju života ljudi na ovim prostorima“, naveo je Odžić.

(Autonomija, Foto: VP)