Skip to main content

Aleksandar Odžić: Tri decenije i tri godine Ustavnog nasilja

Info 28. мар 2022.
2 min čitanja

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić saopštio je danas da je „na današnji dan počelo nasilno prisvajanje jednog dela teritorije tadašnje države od strane Miloševićevog režima i većinske Srbije, koja i dan danas negira postojanje Vojvodine i svih njenih građana – Vojvođana“.

„Tokom svih ovih decenija i godina, Vojvodina i svi njeni građani, osiromašeni i opljačkani, prolaze kroz najteži period svog postojanja“, naveo je Odžić povodom 28. marta 1989. godine, dana kada je donešen novi Ustav Srbije.

Prema njegovoj oceni, pune 33 godine, državna administracija Srbije svesno krši sva osvojena, stečena i nasilno oduzeta Ustavna prava građanki i građana Vojvodine.

Vojvođanskom zemljom, prirodnim resursima, privredom i svim drugim životnim tokovima upravlja se iz Beograda, političkim strukturama centralnih vlasti koje se prema Vojvodini odnose upravo onako kako je Milošević uz svesrdnu podršku SANU i SPC krvavom rukom potpisao“, naveo je Odžić.

Dodao je da sledbenici te i takve politike i „danas nastavljaju tamo gde je on zaustavljen, i tu se ništa nije promenilo, a pogotovo prema Vojvodini i svim njenim građanima koji i dalje odolevaju svim pošastima vladavine centralizma i nacionalizma, samo zato što još uvek postoje autentični politički predstavnici one Vojvodine koju oni nikada neće razumeti, pa ni prihvatiti“.

„Zabrinjavajuće je to što ni oni koji sebe smatraju opozicijom u Srbiji, Vojvodinu doživljavaju na isti način kao i aktuelni režim. Za njih je Vojvodina nešto što se podrazumeva, njeno ime se ne izgovara, ali ih zato jako interesuju vojvođanski glasovi u cilju ličnog namirenja pod plaštom borbe za promenu vlasti, ali ne i sistema“, napisao je Odžić.

Uz zaključak da je u takvim okolnostima Vojvodina prepuštena sami sebi i da sama sebe mora braniti od svih onih koji joj ni ime ne pominju, Odžić je pozvao birače iz vojvodine da na predstojećim izborima glasaju za manjinsku koaliciju „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“.

(Autonomija)