Skip to main content

Aleksandar Odžić: Plačeš li i dalje, Vojvodino?

Vojvodina 01. дец 2018.
< 1 min čitanja

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić pozvao je danas na ujedinjenje vojvođanskih snaga oko zajedničkih političkih ciljeva, s ciljem vraćanja oduzetih autonomnih prava.

“Poslednji su momenti da se Vojvodina probudi iz stogodišnjeg sna, ujedini oko zajedničkih političkih ciljeva i povrati sva osvojena i stečena prava koja su joj nasilno oduzeta ne samo 1918, nego na još brutalniji način 1988. godine”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Premna njegovim rečima, Prvodecembarskom proklamacijom Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine započet je proces upodobljavanja Vojvodine u nacionalni unitarizam i državni centralizam države Srbije koji traje i do dana današnjeg.

“Već početkom 1919. godine i sam Jaša Tomić, lider vojvođanskih radikala, u svoj svojoj poniženosti kritički se odnosi prema nametnutom centralizmu i predviđa neminovan otpor građanske Vojvodine. U novembru 1919. na godišnjicu održavanja vojvođanske Narodne Skupštine u glasilu novosadskih radikala objavljuje se istorijski članak ‘Plači, Vojvodino’”, naveo je Odžić.

Podsetio je na delove trog članka: “Dali smo, i davali smo, i kapom i šakom, svima i svakome. Međutim, šta se dogodilo? U naše pitome krajeve, slegoše se čete pljačkaša, razbojnika i zelenaša, te nemilice počese isisavati srž i sokove zaprepašćene, i pod utiskom velikih događaja, opijene i bunovne Vojvodine.“

“Danas, nakon sto godina, na izmaku 2018. godine, ponižena, devastirana i opljačkana Vojvodina očigledno je još uvek opijena i bunovna. U okovima iste te unitarističke i centralističke Srbije koja je tretira kao koloniju iz koje treba isisati svaki smisao života kako bi je konačno i ugušila”, ocenio je Odžić.

(Autonomija)