Skip to main content

Aleksandar Odžić: Ako Srbija ne može i neće u EU, Vojvodina može i mora

Aktuelno 05. нов 2019.
< 1 min čitanja

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić poručio je danas da je je bezuslovni ulazak Srbije u Evropsku uniju za Vojvodinu kao evropsku regiju od presudnog značaja i da bi svako odustajanje od tog puta imalo nesagledive posledice po celoukupnu vojvođansku zajednicu.

U pisanoj izjavi za javnost Odžić je istakao da je Vojvođani decenijama unazad pružali nesebičnu i snažnu podršku svim demokratskim i građanskim snagama u Srbiji „kako bi od zajedničke države stvorili društvo otrgnuto od nacionalizma i mitomanije, koje je u stanju da prevaziđe sve svoje unutrašnje podele i sukobe na putu evropskih integracija“.

On je zapitao i vlast i opoziciju da li je Srbija i danas na evropskom putu.

„Mi Vojvođani oko toga nemamo dilema, nikada nismo ni imali, i ako Srbija ne može i neće, Vojvodina može i mora“, poručio je.

Odžić je napomenuo i da je Vojvodina kao višenacionalna zajednica utemeljena na antifašizmu i građanskom društvu jednakih šansi za sve, te shodno tome „prirodno i istorijski tesno povezana sa većinom članica današnje EU“.

„AP Vojvodina je članica Saveta evropskih regija pri parlamentu EU, kao prva, a zasada i jedina regija koja je postala članica, a da matična država nije u tom trenutku bila član EU ili Saveta Evrope. Takođe, suosnivač je i regionalnog saveta euroregije DKMT (Dunav-Kereš-Moriš-Tisa) koji okuplja, osim same Vojvodine, i nekoliko županija iz Mađarske i Rumunije čiji je zadatak međusobna saradnja u regionalnom privrednom, kulturnom i ekološkom razvoju“, naveo je Odžić.

(Autonomija)