Skip to main content

AKV: Rešavanje napada na advokate mora imati najviši značaj

Vojvodina 05. jan 2024.
< 1 min čitanja

"U više navrata nadležni upozoravani na opasnosti kojima su izloženi rukovodioci Advokatske komore Vojvodine"

Upravni odbor Advokatske komore Vojvodine (AKV) saopštio je danas da se rešavanju napada na advokate mora dati najviši značaj, „kao što bi to bio slučaj sa napadima na sudije i tužioce“.

U saopštenju su podsetili da je juče u Novom Sadu zapaljen automobil advokata Vladimira Beljanskog, predsednika AKV, navodeći da razloge napada treba tražiti u njegovim aktivnostima kao predsednika AKV, kao i u „višegodišnjoj borbi Komore protiv advokata koji svojim kriminalnim i drugim nedozvoljenim aktivnostima štete advokatskoj profesiji, pravosuđu, građanima i društvu u celini“.

„Prethodno je bačena bomba na kuću disciplinskog tužioca Advokatske komore Vojvodine u Zrenjaninu, a disciplinskom sudiji je u Somboru zapaljen automobil. Ni u jednom od ovih slučajeva nisu otkriveni počinioci niti nalogodavci“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je reakcija nadležnih izostala i da po krivičnim prijavama nije učinjeno ništa, iako su u više navrata nadležni upozoravani na opasnosti kojima su izloženi rukovodioci Advokatske komore Vojvodine.

Vladimir Beljanski je za agenciju Beta, nakon što mu je zapaljen automobil, rekao da je i ranije dobijao pretnje da će mu zapaliti automobil, kao i druge vrste pretnji.

(Beta)