Skip to main content

Schmidt pozvao SNSD da ne djeluje na štetu RS-a i građana

Jugoslavija 05. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je vladajuću koaliciju u bh. entitetu Republika Srpska predvođenu Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da ne djeluje na štetu Republike Srpske i njenih građana.

Komentar dolazi 5. januara, u povodu obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, što je protivno odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) i što može predstavljati krivično djelo, prema Krivičnom zakoniku BiH, ali i najava iz RS-a o kreiranju izbornog zakona koji predviđa da entitet sam provodi opštinske i „republičke“ izbore.

Zakon o izborima u RS-u najavio je Milorad Dodik, predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta i lider najveće stranke u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

„Osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice“, navedeno je iz Schmidtovog ureda.

Najave o izbornom zakonu RS-a dolaze nakon što je Schmidt je 19. decembra 2023. najavio da će on nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiču izbornog integriteta u BiH, ako ih zakonodavci ne izglasaju „u idućim danima“.

„Pravac djelovanja koji koristi svima je usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi jačanja izbornog integriteta. Očekivanja visokog predstavnika u tom pogledu su jasna“, navodi se iz Ureda visokog predstavnika.

(Radio Slobodna Evropa/foto: N1)