Skip to main content

Aktivisti YIHR ‘preimenovali’ ulicu Brane Crnčevića u Beogradu

Građani 10. dec 2022.
2 min čitanja

"Novi put za pravdu i pomirenje"

Na Međunarodni dan ljudskih prava, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) su 10. decembra ulicu Brane Crnčevića u Beogradu simbolično preimenovali u ulicu Ružice Markobašić.

U saopštenju YIHR se objašnjava da je Ružica Markobašić bila građanka Vukovara u Hrvatskoj, majka troje dece koja je u poodmakloj trudnoći, u 32. godini ubijena u ratnom zločinu na Ovčari blizu Vukovara od strane pripadnika JNA i TO Vukovar 1991.

Tada je više od 200 hrvatskih vojnika, civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika izvedeno iz Vukovarske bolnice, a zatim mučeno i prebijano i naposletku streljano na poljoprivrednom dobru “Ovčara”. Za zločin na Ovčari su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu osuđeni oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, ali niko od vojnog vrha JNA.

Aktivisti YIHR su i saopštenju naveli da su, nastojeći da grade društvo koje će iskazati poštovanje i sećanje na žrtve ratnih zločina preko etničkih granica, posebno stradanje žena u ratu, 9. decembra podneli inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda za formalno preimenovanje ulice Brane Crnčevića u ulicu Ružice Markobašić.

“Poverenje koje se gradi među ljudima i državama na ovaj način smanjuje prostor za manipulaciju žrtvama i otvara novi put za pravdu i pomirenje među ljudima koje se bazira na poštovanju patnji i stradanja bez obzira na etnicitet žrtava”, naveli su oni.

Brana Crnčević bio je srpski književnik i član Srpske radikalne stranke osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja. Takođe je bio i prijatelj bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Aktivisti YIHR su poručili da smatraju od posebnog značaja za kulturu sećanja na ratove u bivšoj Jugoslaviji da se, umesto imena “ratnih huškača poput Brane Črnčevića, koji je bio jedan od vodećih političkih figura SPS i SRS”, ime žene, civilne žrtve ratnog zločina – koja je bila zatočena a zatim ubijena iako je bila u petom mesecu trudnoće – dobije mesto u javnom prostoru i kolektivnom sećanju Beograda i Srbije.

(Radio Slobodna Evropa)