Skip to main content

Aktivisti pozvali građane u hitnu odbranu dunavskog priobalja

Građani 16. okt 2022.
2 min čitanja

Poručuju da neće ustuknuti pred mašinama, već da će telima braniti svako drvo

Ekološki front Novi Sad saopštio je danas da su aktivisti, kamperi okupljeni oko Šodroš svurvivor kampa nezvanično obavešteni da bi sutra, u ponedeljak 17. oktobra, jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija, trebalo da omoguće Milenijum timu da započne posao deminiranja tog područja, na kom je planirana izgradnja četvrtog mosta preko Dunava i pozvali građane da im se priključe u odbrani novosadskog priobalja.

“Nejasno je kako se sve ove godine nije našlo za shodno da se obeleži ovaj prostor, a građani upozore na opasnost. Nejasno je i gde će sa policajcima ukoliko se navodne mine aktiviraju. Jasno je da je jedini razlog moć ove mašine da do 50 cm u dubinu sve pred sobom uništi i sravni sa zemljom za vrlo kratko vreme, kompletan biljni i životinjski svet koji joj se nađe na putu, te da se dovrši započet posao iz juna, kada su drvoseče zaustavljene od strane građana”, saopštavaju aktivisti.

Podsetimo, VOICE je pre nekoliko dana objavio da mu je iz nadležnih službi Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i “JP Vojvodinašume” potvrđeno da nisu upoznati sa činjenicom da je to područje minirano niti detaljima pomenutog posla deminiranja, koji bi trebalo da sprovede Milenium tim. Taj posao je započet iznenada i bez najave 16. septembra, ali su aktivisti oterali radnike i tešku mašinu koja se pojavila na Kameničkoj adi. Od tada se po tom pitanju nije dešavalo ništa, a kamperi su “stražu” sa Šodroša proširili i na oblast Kameničke ade.

Iz Ekološkog fronta danas su istakli da im je nezvanična informacija upućena kao upozorenje, ali da oni neće ustuknuti pred mašinama već da će telima braniti svako drvo, što su u javnosti više puta naglasili.

Zamolili su policiju, ukoliko bude intervencije, da ne maltretira građane i da ne upotrebljava silu.

“Mole se da, ukoliko (gradonačelnik) Miloš Vučević i zamenik Milan Đurić pošalju svoje kriminalne falange i privatno obezbeđenje, reaguju i uklone ih, jer su u više navrata po naredbi provocirali, maltretirali i zlostavljali građane, usled čega je dolazilo do incidenata. Oni nisu dobrodošli. Kamperi se sa policijom neće sukobljavati, ali mašinu koja uništava sve pred sobom će zaustaviti“, poručeno je u saopštenju.

Takođe, pozvali su sve Novosađane i Novosađanke da se priključe i pomognu u zaštiti šume i prirode “pred nezasitim investitorima koji su ruinirali grad, a pre svega usled nestručnog, nezakonitog i nesavesnog rada gradske uprave i JP ‘Urbanizam’, kao i gradonačelnika Miloša Vučevića”.

Poziv za obustavu pripremnih radova poslali su i nadležnim institucijama, ponovivši između ostalog da planirani most i prateća infrastruktura nisu obilaznica jer prolaze kroz Novi Sad, kao i da je urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje u stanogradnju do 2035. godine protivna Prostornom planu Republike Srbije, usvojenom 2021. godine koji na tom mestu predviđa brodogradilište.

“Strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture nije urađena, nije urađena ni za projekat mosta, a Biro Bernske konvencije je po tom pitanju obmanut u odgovoru Ministarstva za zaštitu životne sredine koji niko nadležan nije potpisao”, podsećaju aktivisti, dodajući da je Biro Bernske konvencije otvorio  prijavu u vezi sa ugrožavanjem Dunavca i Šodroša potencijalnom izgradnjom mosta.

Dalibor Stupar(Autonomija)