Skip to main content

Aktivisti: Povucite GUP iz procedure, građani Novog Sada će se samoorganizovati

Građani 19. jul 2022.
2 min čitanja

Predstavnici grupe udruženja građana zahtevali su danas od gradskih vlasti u Novom Sadu da Generalni urbanistički plan (GUP) povuku i najavili da će održati protest u četvrtak, kada Skupština grada bude odlučivala o GUP-u.

Aktivisti Marija Srdić i Brajan Brković su na konferenciji za novinare ponovo apelovali na odbornioe u gradskoj skupštini da ne glasaju za taj dokument, koji je, kako su ocenili, “višestruko štetan”.

Dodali su da zahtevaju da se procedura oko usvajanja GUP-a “vrati na početnu tačku”, da proces bude transparentan i participativan, da članovi gradske Komisije za planove budu kompetentni, i da GUP na kraju bude “po meri” građana i građanki Novog Sada.

Marija Srdić je podsetila da su građani podneli više od 12 hiljada primedbi na predlog GUP-a i navela da su aktivisti uputili molbu da njihova delegacija prisustvuje sednici Skupštine grada.

“Mi nismo nasilnici, nismo eko teroristi, nismo ljudi koji vređaju. Mi odgovaramo na ono što je nasilje nad gradom. Učinjeno je i ako se ovaj dokument donese, biće učinjeno još nasilja nad gradom”, ocenila je Marija Srdić.

Aktivista Brajan Brković je poručio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da će biti istrajni i uporni, ma šta da se dogodi.

“Nije nemoguće da širom Novog Sada, gde god su kritične tačke, krenu da niču samoorganizovane forme građanskih okupljanja, građanskih neposlušnosti, jer kada situacija postane takva da vlast isključivo pripada političkim elitama i moćnicima, građani imaju apsolutno svo pravo da se od toga odbrane”, naveo je Brković.

On je ocenio da se sve svodi na “borbu prljavog novca i krupnog kapitala protiv običnih građana”.

Ocenio je da je gradonačelnik Miloš Vučević “poklekao pred svim pritiscima, ne samo centrale u Beogradu, već i investitora” i dodao da će zbog toga ostati upamćen po nadimku “Miloš Nejaki”, a ujedno i kao “glavni rušitelj duha Novog Sada i svega onoga što Novi Sad predstavlja”.

Skupština grada zaseda u četvrtak od 10 sati u zgradi Skupštine Vojvodine, a aktivisti su pozvali građane da se u okupe na protestu u 9 sati na tom istom mestu.

D. Stupar (Autonomija)