Skip to main content

Ekološki aktivisti očistili novosadski Šodroš

Građani 18. jun 2022.
2 min čitanja

Već nedelju dana borave u kampu sprečavajući seču šume

Ekološki aktivisti, koji već nedelju dana borave u kampu na Šodrošu u Novom Sadu sprečavajući na taj način sečenje šume zbog izgradnje novog mosta preko Dunava, organizovali su danas tokom prepodneva čišćenje Šodroša.

Tokom akcije prikupljeno je par desetina džakova smeća, uključujući i komunalni otpad. Aktivisti su tako, pored uobičajene plastične i aluminijumske ambalaže, prikupili i veliku količinu građevinskog šuta, kao i priličnu količinu reklamnog materijala, kataloga, velikih trgovinskih lanaca koji su umesto u sandučićima građana završili u prirodi.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je Sodros-aktivisti-foto-autonomija-5-1024x725.jpg

Inače, od samog podizanja kampa prošle subote, od kada su aktivisti neprekidno na straži, uključujući i noć, u kampu su organizovane različite aktvnosti. Sinoć je tako na otvorenom organozovana i projekcija filma „Stanište“.

Učesnici kampa, koji je prozvan „Šodroš Survivor kamp“, zajedno sa građanima koji ih svakodnevno posećuju, juče su imali prilike da tokom edukativne šetnje posmatraju ptice, među kojima i crnu žunu, slavuja, malu belu čaplju, gaka, zelenu žunu, labuda grpca, liske, sive čaplje, kosa, crnoglave grmuše, plovke gluvare i sive vrane.

Među aktivnostima bila je i izrada putokaza na pomenutoj lokaciji, a sutra (nedelja) u podne svi zainteresovani moći će da posete izložbu Roberta Silberholca.

Podsetimo, ekološki aktivisti su prošle subote zatekli ekipu radnika koja je nenajavljeno počela da raščišćava teren sečom višedecenijskih stabala. Tom prilikom je, prema rečima aktivista, oboreno oko 18 stabala bele i crne topole.

Oni su u sredu gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučevću predali zvanične zahteve koji se odnose na prestanak radova i objavljivanje dokumentacije na osnovu koje se radovi izvode.

Aktivisti su zatražili potpunu obustavu radova, zatim da nadležni javno objave sva zakonom propisana dokumenta u vezi sa izgradnjom mosta obilaznice u nastavku Bulevara Evrope. Zatražili su i pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala na parceli 7386/7 KO Novi Sad II, i na kraju i formalnu zaštita lokaliteta (Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva) kao Parka prirode odnosno Spomenika prirode.

Dalibor Stupar (Autonomija)