Skip to main content

Aktivisti predali zahtev Vučeviću za hitno prekidanje radova na Šodrošu

Građani 15. jun 2022.
2 min čitanja

Traže i podnošenje krivične i prekršajne prijave protiv kineske kompanije CRBC "jer rade potpuno bez kontrole"

Aktivisti angažovani na odbrani Šodroša od seče drveća pred najavljenu izgradnju novog mosta u Novom Sadu predali su danas pismo gradonačelniku Milošu Vučević kojim traže hitnu reakciju i zabranu svih aktivnosti koje se dešavaju na toj lokaciji zbog čega četiri dana kampuju na Šodrošu.

Inicijativu su predali Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA i Marko Šćiban, aktivista i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Jakovljević je novinarima rekla “da se građani ne bore samo za Šodroš, već za sudbinu celog Novog Sada i pobedu zdravog razuma”.

Dodala je da su Šodroš, Kamenička ada i Ribarac delovi Nacionalnog parka “Fruška gora”, ekološkog koridora i “Ekološke mreže Srbije”, te da dozvole za seču autohtonih vrsta nije dao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

“Naše institucije se više ne mogu praviti mrtve. Pokrajinskom zavodu ćemo danas odneti mrtvog mladunca dabra, o kojem smo jutros obavešteni na lokaciji Šodroša, a to nije jedina životinja koja je stradala. Pozivamo sve institucije da odmah uđu u razgovore sa nama, građanima Novog Sada jer se ovo više ne može i ne sme ignorisati”, rekla je Jakovljević.

Rekla je i da aktivisti zahtevaju podnošenje krivične i prekršajne prijave protiv kineske kompanije CRBC “jer rade potpuno bez kontrole”.

Marko Šćiban je podsetio da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode još 2006. godine uradio studiju zaštite Dunavca, Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva.

“Ali 2013. godine je ova studija misteriozno i iz nepoznatih razloga – povučena. To povlačenje studije zapravo omogućava nelegalne delatnosti proteklih dana i koje se, suprotno razumnoj logici, planiraju u narednim mesecima i godinama”, rekao je on.

Dodao je da je Studija na kojoj je prošle godine radilo više grupa aktivista i stručnih organizacija utvrdila prisustvo više od 200 strogo zaštićenih vrsta.

Mi nismo protiv mosta, ali jesmo protiv mosta na ovoj lokaciji. Ima i više nego dovoljno mesta u gradu za most na korisnijem mestu u odnosu na ovih kilometar od Mosta slobode”, rekao je Šćiban.

Građani su prethodno javno izneli zahteve da se obustave radovi, da se objavi celokupna dokumentacija o novom mostu, da se procesuiraju odgovorni za bespravnu seču stabala i da se celokupni lokalitet proglasi za Park prirode ili Spomenika prirode.

(Autonomija)