Skip to main content

„Akademskim obrazovanjem do romske elite“

Autonomija 06. окт 2008.
2 min čitanja

Uspešan jednogodišnji istraživački projekat pretočen u knjigu
Škola romologije Univerziteta u Novom Sadu, Udruženje romskih studenata, Unija romskih studenata i Ženske studije i istraživanja, uz finansijsku pomoć Romskog edukativnog centra iz Budimpešte, u 2007/8. uspešno su realizovali jednogodišnji istraživački projekat „Izgrađivanje romske intelektualne elite na Univerzitetu u Novom Sadu“. Rezultati rada na projektu izloženi su u nedavno objavljenoj knjizi, pod naslovom „Akademskim obrazovanjem do romske elite“, koju su priredile Svenka Savić i Milana Grbić.

Poseban značaj projekta je u tome što je, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo i uočivši prednosti i mane, ponudio promenu rada s romskim studentima u našim visokoškolskim institucijama.

Cilj projekta je bio izgrađivanje modela visokog obrazovanja romskih studenata na Univerzitetu kao instituciji, što podrazumeva izgrađivanje: mentorskog programa (saradnja starijih studenata s mlađim); strategije zapošljavanja diplomiranih romskih studenata u narednom periodu; kurikuluma za novu akademsku interdisciplinu – Romologiju – na UNS-u (romski jeziku, istorija, kultura, umetnost).

„U sve tri komponente cilja ugrađujemo i rodnu perspektivu, što podrazumeva da se studentkinjama Romkinjama posvećuje posebna pažnja kako bi se njihov uspeh i učinak videli u zajednici“, ističe u predgovoru knjige profesorka Savić. Ona podseća na to da je u Vojvodini od 1990. postojala stalna inicijativa da se obrazovanje Roma i Romkinja unapredi na različitim nivoima, a država i društvo se posebno na tome angažuju od 2005, kada je počela „Dekada Roma“. Od 2007. u Vojvodini se sistematski pruža podrška romskim osnovcima i srednjoškolcima kako bi se do 2015. obezbedio dobar odbir za visokoškolski nivo. Još od 1997. Fond za otvoreno društvo kontinuirano stipendira studente iz romske zajednice, a dodatno je i Ministarstvo prosvete uvelo mere pozitivne diskriminacije kako bi se mladim Romima olakšao upis na studije, omogućio smeštaj u studentskim domovima…

Na Univerzitetu u Novom Sadu od 2003/4. neguje se specifična obrazovna aktivnost kroz Školu romologije, koja romskim i neromskim studentima nudi znanja o romskoj zajednici: o jeziku, istoriji, kulturi i stanovanju. Rad sa studentskom populacijom u Školi romologije pokazao je da romski studenti imaju neke probleme i kada imaju i mesečnu finansijsku pomoć i smeštaj u studentskim domovima. „Uočila sam da je ipak osnovna prepreka dobrom studiranju romskih studenata nedovoljno znanje koje donose iz srednje škole (četvorogodišnje ili trogodišnje)…

Bilo je potrebno da se osmisli program pomoću kojeg se tokom studija ovi studenti mogu osloniti na pomoć koja se odnosi na povećanje znanja za date kurseve na katedrama na kojima studiraju, zatim na povećanje znanja o univerzitetu kao instituciji i na dopunu opšteg znanja stečenog tokom srednjoškolskog školovanja. Naročita pažnja posvećena je Romkinjama jer se pokazalo da su one više od muškaraca zakinute u mogućnostima da se odluče na to da se upišu na studije. Programi koja uključuju ova znanja tokom studija, a naročito u prvoj godini, mogu biti zamajac uspeha većeg broja romskih studentkinja i studenata: da efikasno završavaju studije i da ostanu povezani sa svojom nacionalnom zajednicom u različitim aktivnostima“, piše prof. dr Svenka Savić u predgovoru knjige „Akademskim obrazovanjem do romske elite“.

(Dnevnik)