Skip to main content

Agrosmart: Sve više uzurpatora njiva nakon zaključka vlade

Aktuelno 24. mar 2016.
< 1 min čitanja

Sve više uzurpatora državnih njiva prijavljuje se lokalnim samoupravama u Vojvodini, nakon što je Vlada Srbije donela zaključak kojim se dozvoljava onima koji su ušli u zemljište bez pravnog osnova, da te njive i dalje koriste, navodi portal Agrosmart.

Dešava se, što ranije nije bio slučaj, da poljoprivrednici ulaze u njive na teritoriji opština kojima ne pripadaju pa tako u Gakovu pored Sombora oru oni iz Srbobrana, a u Alibunaru se juče prijavio uzurpator iz Nove Pazove.

“Čak 250 hektara u alibunarskoj katastarskoj opštini uzurpirao je poljoprivrednik iz Nove Pazove, po zaključku vlade. Ne znamo otkud se pojavio, nije ranije obrađivao zemljište u našoj opštini, nije jasno po kom osnovu je došao”, izjavio je predsednik komisije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u Alibunaru Zoran Prebiračević.

On je podsetio da se, po zaključku Vlade Srbije u ostavci koji je potpisao njen predsednik Aleksandar Vučić 11. marta, lokalnim samoupravama preporučuje da dozvole uzurpatorima da naknadu za korišćenje zemljišta plate po osnovu vansudskog poravnanja, po prosečnoj ceni zakupa u Vojvodini.

Prebiračević je rekao da su poljočuvari otkrili 600 hektara u ovoj opštini i za te površine su se uzurpatori prijavili po zaključku vlade.

Agrosmart je naveo da ratari u Alibunaru u poslednje dve godine protestuju zbog zakupa poljoprivrednog zemljišta, jer smatraju da je više od 10.000 hektara koje se izdaje u zakup sporno, kao što je sporan ceo postupak izdavanja i neizdavanja državnih oranica.

“Ispalo je da je bolje da se na nelegalan način ulazi u njive. Već dve godine ovde nema licitacije”, rekao je poljoprivrednik Slobodan Pavlović i dodao da su već gotovo sve površine uzurpirane, a ostala je samo ritska zemlja.

On je ocenio da se u izdavanje državnih njiva umešala politika i to je postala politička odluka.

(Autonomija)