Skip to main content

AFP: I dalje bez vakcine protiv virusa HIV-a

Marginalci 30. нов 2021.
< 1 min čitanja

Nekoliko vakcina protiv koronavirusa proizvedeno je za samo nekoliko meseci, dok stručnjaci godinama pokušavaju da razviju vakcinu protiv virusa HIV-a koji izaziva sidu, odnosno sindrom autoimune deficijencije.

I pored velikog napretka u lečenju, HIV nastavlja da se širi. U svetu je 2020. godine od tog virusa umrlo 680.00 ljudi, javila je agencija Frans pres uoči Međunarodnog dana borbe protiv side, koji se od 1988. godine obeležava svakog 1. decembra.

Od otkrića virusa 1983. godine, nije posustala potraga za vakcinom protiv HIV-a koji slabi ćelije imunog sistem.

Naučnici navode da je taj virus po prirodi složen jer mutira lako i dodaju da je zbog toga teško pronaći antitela širokog spektra koja bi mogla da blokiraju infekciju.

U svetu sa HIV-om danas živi oko 38 miliona ljudi.

Prema procenama Fonda UN za borbu protiv side (UNAIDS), od 2021. do 2030. godine, od side bi moglo da umre 7,7 miliona ljudi u svetu ukoliko se ne poveća prevencija i hitno ne reaguje.

UNAIDS je upozorio da je zbog koronavirusa usporen tempo testiranja na HIV i dodao da i dalje postoje nejednakosti u društvu zbog siromaštva, nedostatka obrazovanja i pristupa zdravstvenim uslugama u pojedinim delovima sveta.

(Beta, ilustracija: Pixabay)