Skip to main content

Advokatica: Nacrtom zakona policiji data neverovatno široka ovlašćenja

Info 23. dec 2022.
< 1 min čitanja

Predsednica komisije za Zakonodavni okvir Advokatske komore Beograda Sara El Sarag izjavila je da su Nacrtom zakona o policiji, policiji data neverovatno široka ovlašćenja.

Ona je za televiziju Nova S rekla da su ključni problemi identifikacija službenih lica, provere identiteta ljudi, korišćenje sredstava za razbijanje demonstracija i kontrola rada policije.

Kako je rekla, legitimacije su osmišljene tako da na njima ne piše ništa – ni broj značke, ni prezime, ni stanica.

Ona je problematičnim ocenila i to što bi policija trebalo da legitimiše čoveka uz izjavu „dva proverena svedoka“ i da je diskutabilno ko su provereni svedoci, kao i da je problematična „pomoćna policija“ za koju se ne zna ko može biti, a građanin treba da im veruje na osnovu uzvika „stani policija“.

El Sarag je naglasila da su prostorije uvek pretresane uz nadzor suda, čega u Nacrtu zakona nema, a ukazala je da policija ni do sada nije mogla da obavi pretres bez svedoka.

„Ovako mogu da vam stave šta god hoćete u stan“, rekla je El Sarag.

Ona je naglasila da policija treba da štiti građane, a da zakon ide u korist toga da „policija nas maltretira“ i da građani žive u strahu da li će policija da im upadne u stan ili snima.

„Nemerljivo je gde zloupotreba ovog zakona sve može da ode“, istakla je El Sarag.

(Nova S, Foto: Beta)