Skip to main content

Adnan Čirgić: Svaki huligan danas može nasrnuti na sve što u Crnoj Gori ne živi pod blagoslovom Srpske crkve ili makar Abazovićeve URA-e

Jugoslavija 01. нов 2022.
3 min čitanja

Brutalne prijetnje novinarima, pojedinim političarima, nacionalistička orgijanja, napadnut automobil cetinjskih registarskih tablica, kamenovane prostorije Crnogorske pravoslavne crkve u Podgorici, pripadnici crnogorske policije koji maltretiraju i tuku fudbalskog reprezentativca Crne Gore Damira Kojaševića, slika su Crne Gore posljednjih dana. I ne samo posljednjih dana, već mjeseci, godina.

Ko je kriv za posrnuće Crne Gore? Kakva smo to država postali, CdM je pitao dekana Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnana Čirgića.

On poručuje da je današnja Crna Gora kleronacionalistička ruina nekadašnjega građanskog društva u povoju.

“Današnja je Crna Gora rusko-srpska kolonija kojom se upravlja posredstvom Srpske crkve i kadra koji je ta organizacija delegirala ili aminovala. Teško bi bilo navesti sve razloge zbog kojih smo se sunovratili u ovaj ideološki i politički brlog no jedno je sigurno – da je bivša vlast (ona vlast koja je obnovila državnost, uvela zemlju u NATO i dovela do praga EU) stvorila valjane institucije ne bismo bili ovđe đe jesmo uprkos asimilatorskim i okupatorskim pretenzijama Srbije i Rusije. Put za dolazak na vlast Dritana Abazovića i uskoro vrlo vjerovatno Spajić-Milatovića ili kakvih drugih mrzitelja građanske Crne Gore utrli su razni uhljebi i foliranti koji su godinama simulirali nekakav institucionalni rad, utrla ga je politika kompromiserstva i pravljenja ustupaka ideologiji i politici koja Crnu Goru vidi isključivo kao velikosrpsku zemlju u kojoj nema mjesta za druge”, jasan je Čirgić.

Dekan FCJK dodaje kako je nakon neuspjeloga eksperimenta sa Zdravkom Krivokapićem, u prvi plan izbačen je, kako ga opisuje, najbesprizorniji crnogorski političar svih vremena.

“On je donio najveću podvalu savremenoj Crnoj Gori jer isprva nije bilo lako objasniti građanima kako to da je jedan deklarativno proevropski i proNATO političar potrčko Vučićeve i Putinove anticivilizacijske politike, kako to da jedan Albanac radi za interese velikosrpstva te da jedan musliman bude zaštitnik i saradnik neočetničkih političara. Uostalom, zašto očekivati od građana da to na vakat uvide kad suverenističke partije koje su Abazovićevoj Vladi proljetos dale podršku ni danas ne uviđaju svoju kobnu grešku”, kaže sagoovornik CdM-a.

Umjesto da, dodaje, iskoriste energiju građanskih protesta i nastave borbu protiv Vlade Zdravka Krivokapića koju su činili uglavnom deklarisani kleronacionalisti te da pušte da vrijeme razotkrije prevarante Spajića i Milatovića, odnosno njihov pakleni plan finansijskoga satiranja države, zahvaljujući nesnalaženju onih koji su bili kadri obnoviti Crnu Goru Dritan Abazović i njegova URA dobili su priliku da ostvare Vučićev i Putinov san.

“Predizborna kampanja u Podgorici, potpuno izmještena iz ideološko-političkoga konteksta u kojemu ropće Crna Gora, pomogla je da nakon moralnoga satiranja države od strane Abazovića dođu i Spajić i Milatović da je finansijski dokusure. U takvoj Crnoj Gori nije se čuditi što policija prebija reprezentativca Kojaševića, što se na fudbalskim stadionima oživljavaju ratne parole iz 90-ih godina, što se razbijaju objekti CPC. Jer Crnom Gorom danas vladaju oni koje je imenovala ili aminovala ona religijska organizacija koja godinama obučava svoju pastvu o tome da je Crna Gora srpska država, da crnogorskoga jezika nema, da je latinica pismo okupatora, da je ćirilica srpsko pismo, da je Crnogorska crkva sekta, da su muslimani lažni ljudi, da LGBT širi smrad Sodome i Gomore i tako redom”, kategoričan je Čirgić.

Kako tvrdi, svaki huligan danas, dakle, može nasrnuti na sve što u Crnoj Gori ne živi pod blagoslovom Srpske crkve ili makar Abazovićeve Ure.

“Da ih neće zaštiti ministar policije Filip Adžić koji nije suspendovao nikoga od onih koji su suzavcima i šok bombama zasipali njegove nekadašnje sugrađane i nekadašnje sunarodnike?! Više nije pitanje hoće li ih zaštiti Abazović, Spajić, Milatović, Adžić. Znamo da neće. Pitanje je imaju li današnje ugrožene kategorije (u koje spadaju svi koji se bogu ne mole u hramovima što su danas u vlasništvu Crkve Srbije) svojih političkih predstavnika. Da je kojim slučajem do prije dvije godine policija snimljena kako maltretira mačku, o tome bi se čulo do Brisela i Vašingtona. To što danas policija tuče građane ili im ne pruža zaštitu – to nije stvar koja izaziva preveliku pažnju ni našega zamrlog NVO sektora niti dovoljan motiv za političare da organizuju protest – na ulici, ne na tviteru ili fejsbuku”, poručio je dekan FCJK Čirgić u razgovoru za CdM.

(CdM, foto: Gradski portal)