Skip to main content

Admiral Burk: NATO i Srbija su partneri, stabilno Kosovo od ključnog značaja

Građani 19. jan 2021.
2 min čitanja

Novi komandant NATO združenih snaga u Napulju, admiral Robert Burk, komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, povodom svoje prve posete Beogradu, izjavio je da su NATO i Srbija “bliski partneri”, a da je stabilno Kosovo od ključnog značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost.

“U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti. U potpunosti smo spremni i voljni da nastavimo da radimo rame uz rame, da pomažemo jedni drugima da izgradimo bolju budućnost za sve nas”, rekao je Burk u intervjuu za portal Saveta za strateške politike (cfsp.rs).

Prema njegovim rečima, Srbija je “sused, pouzdan i cenjen partner, koji pomaže da promovišemo mir i bezbednost u regionu“.

Dodao je da partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kada je Srbija pristupila programu Partnerstvo za mir i naveo da je učešće srpskih oficira u multinacionalnim mirovnim misijama zajednički uspeh.

U svojoj prvoj poseti regionu Zapadnog Balkana, Burk će posetiti KFOR u Prištini, Sarajevo i Beograd.

Objasnio je da u posetu dolazi kako bi bolje stekao utisak o regionu, jer su stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana važne za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi.

Admiral Burk je dodao da su već duže od dve decenije mir i stabilnost na Kosovu prioritet za NATO i naveo da Alijansa takođe nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao jedini put ka trajnom rešenju tog pitanja.

On je naveo da trenutno u KFOR-u ima oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja, od kojih su 19 članice, a osam partneri NATO-a, i dodao da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu.

“KFOR ostaje fokusiran na izvršavanje svojih zadataka prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. i Vojno-tehničkom sporazumu, kako bi pružao sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu. Naša misija KFOR je od početka uslovljena okolnostima. To znači da će bilo koja buduća promena prirode misije i/ili broja osoblja zavisiti od procene uslova na terenu, nakon koje će uslediti odluka Severnoatlantskog saveta, organa NATO-a koji donosi odluke”, objasnio je Burk.

Govoreći o saradnji sa Vojskom Srbije, Burk je kazao da je KFOR uspostavio odličan dijalog sa srpskim sagovornicima i da postoje direktni kanali komunikacije sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem, što je “pomoglo da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije”.

On je dodao da NATO pomaže Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija.

“NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. A za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara, čime su pružili podršku Oružanim snagama Iraka”, precizirao je admiral Burk.

Dodao je da NATO ima i dugoročnu saradnju sa Srbijom i u naučnom domenu, kroz program NATO-a Nauka za mir i bezbednost, pa je tako od 2006. godine Srbija doprinela sa više od 30 aktivnosti u okviru tog programa.

Među njima su projekti u oblasti energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih oružja, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednosti ljudi, naveo je Burk.

Komanda NATO-a u Napulju nadgleda četiri misije na Zapadnom Balkanu: Kosovske snage (KFOR), NATO štab Sarajevo, NATO kancelariju za vezu u Skoplju i NATO vojnu kancelariju za vezu u Beogradu.

Najavio je da će krajem marta biti zatvorena NATO kancelarija za vezu u Skoplju, nakon uspešnog ispunjenja ciljeva, kao i pristupanja Severne Makedonije NATO-u, njegove 30. članice.

(Autonomija)