Skip to main content

Vojvodina u kolapsu

Info 02. јун 2011.
2 min čitanja

Noćas kasno u Vladi Srbije završeni su pregovori nadležnih i zemljoradnika, ali bezuspešno. Vojvođanski poljoprivrednici nisu prihvatili ponudu da se ubuduće premira 30 hektara, umesto 10 i ostali su pri zahtevu da sistem premiranja bude kao lane, odnosno da se po 14.000 dinara daje registrovanim gazdinstvima koja imaju do 100 hektara. Nezvanično saznajemo da se licitiralo i sa 50 hektara, ali nadležni su i tu postavili uslove koje poljoprivrednicima nisu odgovarali.

Razgovore sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem i ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem vodili su predstavnici Asocijacije poljoprivrednika i Vojvodina Agrara.

Četrvtog dana protesta Vojvodina je u potpunom kolapsu jer su gotovo svi regionalni  putevi  zatvoreni.  Konce u rukama, čini se, gube i organizatori, jer je i unutar poljoprivrednih udruženja koja vode protest došlo do nesuglasica.

Strpljenje gube i paori na blokadama, ali i građani koji već danima ne mogu normalno da funkcionišu i obavljaju svoje poslove. I Auto-moto savez Srbije preporučio je vozačima da se bez preke potrebe ne odlučuju na put kroz Vojvodinu.

Miroslav Kiš, predsednik UO Asocijacije poljoprivrednika, kaže da je autoput Beograd – Subotica, prema podacima poljoprivrednika, jedina saobraćajnica u Vojvodini koja ni na jednom mestu nije prekinuta, dok su na ostalim putevima postavljene manje ili veće blokade, pri čemu poljoprivrednici naizmenično puštaju vozila da prođu. Od juče ujutru blokirаni su Novi Sаd, Vršаc, Titel, Opovo, Kovin, Kikindа, Bаčkа Topolа, Bačka Palanka, Sombor, Ada, Srpskа Crnjа, Zrenjаnin, Pаnčevo, pа su se nа prilаzimа tim mestimа stvorile kolone vozilа.

Na pravcu od Bečeja do Novog Sada traktori su na pet mesta blokirali put. Kod Bačkog Gradišta se propuštaju vozila svakih sat vremena. Blokirani su putevi oko Subotice. Blokiran je put Odžaci – Novi Sad, a poljoprivrednici najavljuju da će propuštati vozila na svakih pet sati. Blokirana je saobraćajnica Bač – Bačka Palanka – Bogojevo prema granici. Zatvoreni su i mostovi kod Bačkog Petrovca, na putu Odžaci – Sombor, preko Srpskog Miletića, kao i put Lalić – Odžaci – Deronje. Blokiran je put između Vrbasa i Kule. Put između Beograda i Zrenjanina blokiran je kod Čente, Žablja i Temerina, kao i put u pravcu Kikinde, kod mesta Melenci.

Zatvoren je most u Srbobranu na Velikom bačkom kanalu, a vozila se propuštaju po 15 minuta, na svaka tri sata, osim vozila hitne pomoći, kojima je prolazak blokada stalno dozvoljen. Kako nam je potvrđeno u policiji, od četvrtka ujutru, u blokadi je i put ka Bečeju iz pravca Srbobrana.

U blokadi su i svi putevi oko Pančeva. Iz Vršca je i danas nemoguće stići do Beograda jer su svi putni pravci blokirani. Zbog protesta vojvođanskih poljoprivrednika nijedan autobus iz Beograda ne saobraća u pravcu Kovina, Vršca, Zrenjanina i Kikinde, kaže Slobodan Kandić, glavni otpravnik Beogradske autobuske stanice.

(Autonomija.info)