Skip to main content

Od Pajtića osveženje

Izdvajamo 31. мај 2011.
2 min čitanja

Predstavnici poljoprivrednika, koji zbog najavljenog smanjenja subvencija protestuju ispred zgrade Vlade Vojvodine, izjavili su danas da im pokrajinski premijer Bojan Pajtić nije mogao pomoći u vezi sa zahtevom da im se omogući odlazak traktorima u Beograd.

Predstavnik poljoprivrednika iz udruženja Klub 100 P plus Vojislav Malešev rekao je da im je Pajtić preneo da pokrajina nema nadležnost nad policijom i da samim tim ne može da im pomogne u nameri da se zapute u Beograd i iskažu svoje negodovanje ispred Vlade Srbije. Dodao je da im je Pajtić pružio podršku i razumevanje za njihove zahteve u vezi sa subvencijama.

U saopštenju Bojana Pajtića, navodi se da je predsednik pokrajinske vlade sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivreduDanielom Petrovićem i svojim savetnikom Sašom Draginom (bivšim ministrom poljopriverde), danas razgovarao sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika „Asocijacije poljoprivrednika“, „Vojvodina Agrara“, „100P+“ i ostalih udruženja.

 „Na sastanku je rečeno da poljoprivrednici nemaju niti jedan zahtev prema Vladi AP Vojvodine, niti prema predsedniku Pajtiću. Poljoprivrednici su se zahvalili Vladi AP Vojvodine na dobroj saradnji, kao i na osveženju koje je Pokrajinska vlada obezbedila onima koji su deo dana proveli ispred zgrade Vlade“, stoji u saopštenju iz pokrajinske vlade.

Dodaje se i da je jedino što su predstavnici poljoprivrednika molili jeste pomoć oko komunikacije sa nadležnim republičkim institucijama oko zahteva po pitanju kontinuiteta mera u poljoprivredi, kao i da im se omogući prolaz prema Beogradu. „Predsednik Pajtić je obećao da će predsedniku Vlade Republike Srbije Mirku Cvetkoviću i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Dušanu Petroviću, preneti molbu“, zaključuje se u saopštenju.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine na Bulevaru Mihajla Pupina stiglo je i policijsko pojačanje uz pomoć koga je napravljen kordon, kako bi poljoprivrednicima bio onemogućeno da traktorima nastave povremeno da blokiraju saobraćajnice i mostove u Novom Sadu. Poljoprivrednici se sa oko 50 traktora nalaze na službenom parkingu Vlade Vojvodine i traže od policije da povuče kordon.

Oni protestuju od juče zbog smanjenja subvencija. Međutim, na sinoćnom sastanku poljoprivrednika sa resornim ministrom nije postignut dogovor oko iznosa subvencija. Poljoprivrednici zahtevaju da iznos subvencija ostane isti kao i prošle godine.

Oni su juče sa hiljadama traktora pokušali iz različitih krajeva Vojvodine da dođu do Beograda, u čemu ih je sprečila policija. Noć su proveli na traktorima i na brojnim blokadama puteva u pokrajini i najavili da neće odustati od svojih zahteva u vezi sa subvencijama.

Tadić: nema para za sve

Drugog dana protesta poljoprivrednika oglasio se i predsednik Srbije Boris Tadić, koji im je poručio da u budžetu nema dovoljno para za subvencije i da je raspodeljeno onoliko novca koliko ima.

„Kada bi bilo više novca, mogli bi više i da raspodelimo i ja molim za razumevanje vlasnike krupnih gazdinstava da razumeju realnost ekonomske situacije u Srbiji danas“, rekao je Tadić.

On je naveo da se subvencije daju iz dohotka građana i da subvencionisanje mora da bude „veoma izbalansirano i uravnoteženo“.

„Niko ne može da očekuje da će država da nadoknadi nekonkurentnost, nedostatak kvaliteta i nemogućnost plasmana proizvoda na međunarodno tržište putem subvencija“, istakao je predsednik Srbije. On je kazao da je svaki predstavnik krupnog kapitala dobrodošao u poljoprovredu Srbije, ali da niko neće imati monopol.

(Autonomija)