Skip to main content

Incidenti na mitingu SRS u Beogradu

Info 29. мај 2011.
2 min čitanja

Nekoliko desetina osoba, koje su bile na mitingu SRS, izazvale su incident u centru Beograda. Sedam povređenih primljeno u Urgentni centar, 70 privedeno.
Policija je napadnuta kamenicama oko 20.45 na početku Ulice Kneza Miloša, nakon čega je usledela intervencija.
Direktor policije Milorad Veljović kaže da policija u Beogradu „u potpunosti kontroliše situaciju“ nakon nereda koji su izbili na kraju mitinga podrške Ratku Mladiću koji je organizovala SRS.  Direktor policije je rekao da je za sada privedeno više od 70 učesnika u neredima u centru Beograda.
Ranije je grupa demonstranata počela da gađa policiju flašama i drugim predmetima, bacajući petarde i uzvikuju im „Idite na Kosovo“. Demonstranti, njih više desetina, napali su policiju na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša. Reporter agencije Beta je video najmanje jednog povređenog policajca. Pre incidenta, nekoliko desetina okupljenih su palili baklje. Oni nisu prestali da gađaju policajce iako su ih organizatori sa bine u više navrata pozvali na mir i da prestanu da se sukobljavaju.

Policija je demonstrante potisnula u Pionirski park gde je u jednom trenutku izbila opšta tuča, a pored petardi čule su se i druge jače eksplozije. SRS je u tom trenutku, nekoliko minuta posle 21.00 završio miting sa porukom „Živeo Ratko Mladić“.

Policija je demonstrante razbila na nekoliko grupa, a do sukoba je došlo i na Trgu Nikole Pašića u blizini Gradske skupštine i na Terazijama.
U centru grada su prisutne jake policijske snage, od kojih su neki bili i na konjima, koje sa opremom za razbijanje demonstracija rasteruju huligane iz centra grada.

Sa mitinga je nekoliko puta poručeno da je Mladićeve poruka da ne dođe do sukoba. Zbog tuče miting je prekinut i na binu je izašao potpredsednik SRS Dragan Todorović koji je pozvao okupljene na mir i da svi sednu na pod dok se situacija ne smiri.
Ekipe Hitne pomoći su do 21.30 u Urgentni centar prevezle pet povređenih demonstranata i dva policajca, rekla je portparolka Hitne pomoći Nada Macura. Dvojica policajaca povređeni su u sukobima na uglu ulica Brankova i Pop Lukina u centru Beograda, rekla je Macura i navela da su ekipe Hitne pomoć ukazale nesto ranije i jednom lakše povređenom policajcu koji je odbio da bude prevezen u Urgentni centar. Takođe, Hitna pomoć je zbrinula i dva učesnika mitinga zbog kolapsa.
Više hiljada građana okupilo se danas na protestu Srpske radikalne stranke (SRS) na platou ispred Doma narodne skupštine zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića. Pored stranačkog rukovodstva, na bini ispred Doma narodne skupštine su sinovi Ratka Mladića i lidera radikala Vojislava Šešelja, kojem se već sudi u Hagu. Vladimir Šešelj je pročitao pismo svog oca iz pritvora Haškog tribunala, koji radikali smatraju antisrpskim sudom.

Okupljeni su nosili nose zastave SRS i Srbije, kao i četnička obeležja. Takođe, i slike haških optuženika Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja. Na skupu su bili i aktivisti Obraza, među kojima i Mladen Obradović, osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa oktobra 2010. godine. Na bini je bio postavljen transparent na kome piše: „Tadić nije Srbija“.

(B92, agencije)