Skip to main content

Traktorima u Beograd!

Info 29. мај 2011.
2 min čitanja

Udruženja poljoprivrednika, članice Asocijacije poljoprivrednika nezadovoljna novom agrarnom politikom Ministrastva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede organizuju protestnu vožnju traktorima do Beograda odnosno do Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije, najavio je predsedavajući  Upravnog odbora te Asocijacije Miroslav Kiš.

Prema njegovim rečima, dosadašnjim aktivnostima Ministarstva, poljoprivrednici nisu ostvarili pravo na podsticaje, odnosno subvencije po uredbama, kao što je to bilo prethodnih godina, a ispunili su sve uslove koji su traženi od njih.

„Dosadašnjim aktivnostima Ministarstva, poljoprivrednici nisu ostvarili pravo na podsticaje, odnosno subvencije po uredbama, kao što je to bilo prethodnih godina, a ispunili su sve uslove koji su traženi od njih. Poljoprivrednici su obnovili registraciju gazdinstva, očekujući da će i ove godine kao i prethodnih biti nastavljeno regresiranje repromaterijala za biljnu proizvodnju, kao i sve druge mere predviđene uredbama. Izostale su uredbe o podsticanju investicija u nabavku poljoprivredne mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada itd, što je u proteklim godinama doprinelo povećanju i rentabilnosti poljoprivredne proizvodnje, a što se i vidi iz izvoznih rezultata“, stoji u izkavi Kiša koju je objavio portal Poljopartner .

Kiš je istakao da je u Srbiji je poljoprivreda ostvarila najviši suficit u odnosu na druge privredne grane koje su više podsticane, a nisu dale takav efekat kao poljoprivredna proizvodnja.
„Stiče se utisak da Ministarstvo i Vlada štite interese trgovaca, otkupljivača i velikih sistema umesto da nastave sa razvojem poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, koji su kao kategorija prepoznati i u Evropskoj Uniji, kao nosoici razvoja poljoprivrede“, ocenjuje on.
Dodaje da poljoprivrednici u Srbiji sa pravom očekuju da se aktuelna vlast isto tako odnosi prema poljoprivrednim gazdinstvima i omogući im ravnopravan nastup na tržištu poljoprivrednih proizvoda, bez uvođenja zabrana, kao što trenutno imamo zabranu izvoza pšenice, „a da za to ne postoji nikakav opravdan razlog, sem interesa pojedinaca“.
„Iz ovih razloga i još mnogih nenavedenih, poljoprivrednici su se više puta obraćali nadležnima u Vladi R Srbije i u direktnim kontaktima sa predstavnicima resornog Ministarstva ukazivali na probleme i pogubnost ovakve agrarne politike. S obzirom da nisu naišli na dovoljno razumevanje od strane Ministarstva, jedino im je ostalo da svoje nezadovoljstvo, revolt, predoče javnosti. Svi ovi problemi i još mnogi pokrenuli su poljoprivrednike i njihove traktore iz dvorišta i njiva prema Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, da bi zaštitili svoj položaj i interes“, poručio je Kiš.

(Autonomija)