Skip to main content

Egereši predsednik skupštine, Pajtić izvršnog veća

Info 14. јул 2008.
2 min čitanja

Šandor EgerešiNovi predsednik Skupštine Vojvodine biće Šandor Egereši iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), dok će potpredsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ostati na funkciji pokrajinskog premijera, kazali su agenciji Beta izvori iz pregovora o formiranju pokrajinskih vlasti.
Konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine zakazana je za sredu, 16. jul.
Novu vladajuću većinu formiraće lista „Za evropsku Vojvodinu“, Mađarska koalicija, koalicija „Zajedno za Vojvodinu“ i Liberalno-demokratska partija (LDP), dok je još uvek neizvesno da li će u vlasti učestvovati i Socijalistička partija Srbije (SPS), kazali su izvori Bete.
Postoji velika verovatnoća da će i SPS biti uključen u vlast, posebno nakon što je ta stranka juče odlučila da raskine koaliciju sa radikalima i „narodnjacima“ u Beogradu, kazao je Betin izvor.
Dodao je da je jedan od uslova da SPS bude uključen u pokrajinsku vlast i da raskine lokalnu koaliciju sa radikalima u Kikindi.
U opoziciji će biti poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i koalicije Demokratska stranka Srbije i Nove Srbije (DSS-NS).
Na izborima za Skupštinu Vojvodine apsolutnu većinu osvojila je lista „Za evropsku Vojvodinu-Demokratska stranka-G17 plus-Boris Tadić“, kojoj je pripalo 65 od ukupno 120 mesta, koliko ima Skupština Vojvodine.
SRS je osvojila 24 mandata, dok je Mađarska koalicija osvojila devet poslaničkih mesta.
Koalicija DSS-NS dobila je šest poslaničkih mesta, lista „Zajedno za Vojvodinu-Nenad Čanak“ osvojila je pet mandata, koliko i koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije.
U budućem sazivu Skupštine Vojvodine jednog poslanika imaće i LDP, dok će različite grupe građana imati ukupno šest poslanika.
Nova vladajuća koalicija, ukoliko bude formirana na način kako su najavili Betini izvori iz pregovora, imaće ubedljivu dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine.

(Beta)