Skip to main content

Fond za razvoj Vojvodine dodelio 361,5 miliona dinara

Autonomija 17. мај 2008.
< 1 min čitanja

Izvršno veće VojvodineFond za razvoj Vojvodine dodelio je danas registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima iz Vojvodine kreditna sredstva u iznosu od 361,5 miliona dinara.
Na konkursu za dugoročno kreditiranje razvojnih programa i projekata za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, osnovnog stada i matičnog jata, višegodišnjih zasada i povećanje kapaciteta prerade sredstva je dobilo 288 korisnika.
Direktor Fonda za razvoj Mihajlo Brkić rekao je novinarima na 74. međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da je konkurs bio opšteg tipa i mogao se koristiti za sve namene osim za izgradnju građevinskih objekata.
Maksimalni iznos kredita, kako je podsetio, iznosio je dva miliona dinara, uz obavezu korisnika na sopstveno učešće od najmanje 50 odsto. Rok vraćanja kredita je pet godina, sa grejs periodom od jedne do dve godine.
Kamatna stopa iznosila je 2,8 odsto na godišnjem nivou za kredite obezbeđene garancijom ili avaliranim menicima, odnosno 4,2 odsto za kredite obezbeđene hipotekom.
Brkić je najavio da će u nedelju, 18. maja Fond raspisati novi konkurs za izgradnju silosa i hladnjača, na kojem će moći da učestvuju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i preduzeća iz Vojvodine.
Maksimalni iznos za izgradnju silosa biće 15 miliona dinara, dok će za izgradnju hladnjača korisnici moći da dobiju do 30 miliona dinara.
Oni kojima budu odobreni krediti biće u obavezi da učestvuju sa najmanje 50 odsto sredstava u realizaciji projekata.

(Beta)