Skip to main content

GIK odbio prigovore SPS-a u Novom Sadu

Autonomija 14. maj 2008.
2 min čitanja

gradskakuca.jpgGradska izborna komisija u Novom Sadu odbila je večeras prigovore Socijalističke partije Srbije (SPS) koje je ta stranka podnela zbog navodne neregularnosti izbornog procesa na pet biračkih mesta u tom gradu.
Član GIK-a iz redova koalicije „Zajedno za Vojvodinu“ Milenko Peričin obavestio je građane koji su se okupili ispred Skupštine grada u kojoj GIK zaseda, da su većinom glasova 13:12 odbijene žalbe SPS-a.
„Žalbe su odbijene i Novi Sad više nije radikalski grad“, poručio je građanima nosilac liste „Zajedno za Vojvodinu“ u Novom Sadu Aleksandar Jovanović.
On je građane obavestio i da je Srpska radikalna stranka povukla 18 žalbi koje je ranije predala GIK-u.
Ispred gradskog parlamenta se oko 18 časova, kada je počela sednica GIK-a, okupilo nekoliko stotina građana koji su uzvikvali „Lopovi, lopovi“, „Ne damo Novi Sad“ i „Bando crvena“ i nosili stranačke zastave Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta obnove, G17 plus i Vojvođanske alternative.
Jovanović je ranije danas optužio SRS i SPS za pokušaj izbornih mahinacija i grubo kršenje izbornih pravila, zbog podnošenja prigovora na regularnost izbora.
On je naveo da je SPS u ponedeljak 15 minuta pre istekla zakonskog roka podneo pet primedbi na nepravilnosti na izbornim mestima u Novom Sadu, dok je SRS podneo 18 žalbi posle isteka zakonskog roka za prigovore.
Prema njegovim rečima, cilj tih stranaka je bio da na ponovljenim izborima na tim mestima SRS „nagovori“ svoje birače da glasaju za SPS, kome nedostaje svega oko 650 glasova da pređe cenzus u Novom Sadu.
Ulaskom SPS-a u Skupštinu grada dva odbornika bi izgubila koalicija „Za evopski Novi Sad“, jednog koalicija „Zajedno za Vojvodinu“ i dva SRS, ali bi SPS imao pet odbornika.
„Na taj način dosadašnja vlast u Novom Sadu želi da izbegne da nova gradska vlast otkrije sve njihove manihacije i kriminalna dela koja su činili dok su bili na vlasti“, rekao je Jovanović.
Prema rezultatima koje je GIK saopštio 12. maja, na lokalnim izborima u Novom Sadu koalicija „Za evropsku Srbiju“ osvojila je 30 odborničkih mandata, lista „Zajedno za Vojvodinu“ devet, SRS 26, Grupa građana „Maja Gojković“ sedam, koalicija DŠ-NS pet i Mađarska koalicija jedno odborničko mesto.

(Beta)