Skip to main content

B. Pastor: SVM je za promenu Ustava Srbije

Autonomija 14. јул 2014.
< 1 min čitanja

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da Ustav Srbije treba da se menja i ocenio da o tome postoji saglasnost.

„Mišljenje SVM-a je da se Ustav mora menjati, a slično misle i ostale parlamentarne stranke. Gledišta se razlikuju samo u tome koji se delovi dokumenta moraju promeniti“, rekao je Pastor za novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Prema njegovim rečima, važno je i da proces promene ne bude isti kao što je bio 2006. godine.

„Tadašnji parlament je uzeo u obzir formalne zahteve, ali je Ustav prihvaćen bez javne rasprave, navrat-nanos, bez razmatranja mišljenja stručnjaka za ustavno pravo, što se vidi i iz nedostataka kojima ovaj dokument raspolaže“, naveo je Pastor.

On je ocenio da je „marginalno pitanje“ da li se treba menjati postojeći ili treba napisati potpuno novi Ustav, jer ako bi se i radile samo promene, one bi morale biti sveobuhvatne.

Pastor je rekao da se SVM zalaže da se u Ustavu proširi deo koji se odnosi na ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

„Delom da bi uloga (manjinskih) nacionalnih saveta postala još jača u Ustavu, a delom zbog toga što postoji dosta elemenata u pogledu ljudskih prava koji su u proteklih 15-20 godina ugrađeni u temelje razvijenih demokratija Evrope, ali nisu postali sastavni delovi Ustava Srbije“, rekao je Balint Pastor.

Dodao je da se SVM zalaže da u ustavnim promenama Vojvodina dobije što više izvornih prava i založio se za formiranje radne grupe za promenu Ustava, u čiji rad bi trebalo uključiti stručnjake za ustavno pravo.

„Tako bismo na kraju jednog procesa, otprilike za godinu-dve, mogli stići do teksta promene Ustava“, kazao je Pastor.

(Autonomija/Magyar Szo)