Skip to main content

PAVLE RADIĆ: Zločinci na odsustvu

Autonomija 03. јан 2014.
4 min čitanja

Ruganje s pravdom…

U teškoj saobraćajnoj nesreći u večernjim satima poslednjeg dana prošle godine, kod Sremske Mitrovice, preciznije kod Velikih Radinaca, poginula su tri lica. Na žalost, praznici kod nas ne mogu proći bez povećanog broja saobraćajnih nesreća i žrtava. Na uobičajenu saobraćajnu nekulturu i velik broj neispravnih vozila, nadovežu se alkohol i nepažnja. Razuzdanost. U zimskim uslovima, još i klizavi putevi.

U oguglanosti na ovakve udese, takoreći kao na folklor, i ovaj udes prošao bi skoro nezapaženo, da mediji u šturom saopštenju ne navode podatke o poginulima. Bračni par i maloletni sin. Pažnju izaziva podatak da je poginuo Slobodan Medić, komandant paravojne formcije „Škorpioni“, koji bi trebalo da se nalazi na izdržavanju dugogodišnje kazne za ratne zločine. Poginuli su i njegova supruga i sin.

Kako se ovde sve brzo zaboravlja, treba podsetiti na „Škorpione“ i njihova nedela. Sećate li se amaterskog snimka na TV, kad „Škorpioni“ na nekom šumskom putu u Bosni, izbacuju vezane zarobljenike iz kamiona i teraju ih ispred sebe uperenim automatima. Letnji dan, kadrom dominira zelenilo bosanske šume, a oni opušteno, uz ćeretanje, gone vezane mršave i, vidi se, izmučene zarobljenike. Među kojima su golobradi dečaci, ili tek nešto stariji od njih. Jedan gonič šeretski pita mršavog dečaka vezanih ruku, da li je šta, da izvinite, „uopšte jebo“. Jedva čujno dečak odgovara da nije. E vala i nećeš, „škorpion“ će njemu. Nedugo potom, u istom kadru, „Škorpioni“ rutinski pobiše zarobljenike pucnjima u leđa. Ispostavilo se da su to bili sužnji iz Srebrenice. Jedna od grupa, onih više od sedam hiljada zarobljenika, ubijanih na različitim lokacijama jula 1995. godine.

Javnost se naizgled šokirala brutalnošću zločinaca, prethodno blagosiljanih u manastiru Privina glava kod Šida, kako pokazuje isti TV snimak. Patrijaršija i SPC naravno ni reči o skaradnom blagosiljanju ubica. I javnost se brzo prepustila zaboravu i zabavi sa TV ekrana. Bože moj, bio je rat.

Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo kud, pa je pokrenulo sudski proces protiv ratnih zločinaca. Ubrzo su se pokazali njihovi i kosovski krvavi tragovi. Povuci, potegni, neki od njih su nekako osuđeni. Trebali bi da izdržavaju zatvorske kazne. Vidimo kako je komadant „Škorpiona“ izdržavao kaznu. Na prazničnom odsustvu.

„Škorpioni“ i druge paravojske, bande ubica, bili su projekt države, ma koliko ona od njih prala ruke. Njihovo organizovanje i ratni put obeležen zločinima, nisu mogli biti bez znanja i logistike države.

Apsurdno deluje zalaganje Srbije da se ratnim zločincima osuđenim u Haškom tribunalu omogući izdržavanje kazni u Srbiji. Vidimo kako ovde ratni zločinci izdržavaju kazne. Umesto u zatvorima, oni su na „slobodnim vikendima“. Ruganje s pravdom, šta drugo.

… i s zdravim razumom

Savetnik prvog potpredsednika Vlade Siniša Mali izjavio je da će nova aviokompanija Er Srbija (Air Serbia), na godišnjem nivou donositi prihod državi od 700 miliona dolara.
„Er Srbija doprinosiće bruto društvenom proizvodu sa 700 miliona dolara na godišnjem nivou, to je dokaz koliko je jaka i uspešna kompanija kao što je Er Srbija važna za zemlju“, rekao je Mali.
Na aerodrom „Nikola Tesla“ u subotu, 19. oktobra, sleteo je prvi avion Er Srbije, a nedelju dana kasnije (26. oktobra) kompanija će zvanično početi da posluje, prvim letom od Beograda ka Abu Dabiju.
Mali je kazao da će do kraja godine stići pet novih aviona, a da će u prva tri meseca 2014. godine aviokompanija obnoviti flotu sa još pet aviona. Prema njegovim rečima, ideja je da se stari avioni koriste za čarter letove tokom leta.(
On je rekao da će u Er Srbiji raditi oko 1.500 zaposlenih i da se trenutno sprovodi socijalni program za bivše radnike JAT-a. Dodao je da je rukovodstvo Etihada izuzetno zadovoljno stručnošću zatečenih kadrova JAT-a.
(Kurir, 21.10.2013, markacije u citatu p.r)

Da se ne radi o uobičajenim izmišljotinama „Kurira“, potvrdio je lično na TV Siniša Mali. Doduše, bio je precizniji. Rekao je da će samo u 2014. doprinos Er Srbije domaćem bruto proizvodu biti sedamstotina i deset miliona dolara.

Kako nazvati izjave savetnika Prvog potpredsednika Vlade Srbije, jelda nestranačke ličnosti, svojevremeno studenta generacije sa evropskim radnim iskustvom, kako su ga predstavili mediji, nego kao sprdnju sa zdravim razumom. Ej, sedamstotina i deset miliona dolara godišnjeg doprinosa bruto društvenom proizvodu Srbije? Da li će to ostvariti onim jednim avionom, kupljenim na lizing, što nosi ime jednog tenisera? Je li moguće da nas savetnik prvog potpredsednika vlade sve smatra volovima? Ili je možda u pravu? Samo se onda postavlja pitanje, što se ne osnuje još nekoliko takvih kompanija, pa da nas Bog vidi.

Ako bi se na kraju godine pravila rang lista političke demagogije, ili cinizma i sprdanja sa građanima, onda bi izjava ambicioznog Vučićevog savetnika sigurno konkurisala za sami vrh. Tragično je što su iste tvrdnje iznosili i drugi predstavnici vlasti i što je to u javnosti primljeno zdravo za gotovo. Još je tragičnije što je ove izjave prećutala stručna javnost, ako tako šta kao autonomno stanovište još postoji. Nije ni prvi ni poslednji put da se ovde bez ikakvih posledica licitira sa opsenama, sa budalaštinama. Ovde je to način političkog života. Sve se preko noći zaboravlja, a demagozi se uzdižu na nove stepenice moći. A navedeni slučaj demagoških izjava vezanih za Er Srbiju, odlična je prilika da se iste provere. 2013.godina je završena, pa da vidimo da li je Er Srbija dobila tih novih pet aviona? I da li će to kraja prvog tromesečja stići još preostalih pet? Kao i da na polugodištu vidimo koliki je doprinos Er Srbije bruto društvenom proizvodu Srbije. Ni jednu ni drugu tvrdnju preambicioznog savetnika nije teško proveriti. Ali ko ovde uopšte proverava političare i njihova obećanja? Zato ćemo nastaviti po starom. Obećanje ludom radovanje.

(Autonomija)