Skip to main content

Vlast tvrdi da je voda bezbedna za piće, deo građana kupuju flaširanu

Vojvodina 17. сеп 2024.
2 min čitanja

U ukupno 60 uzoraka (10,57 odsto) utvrđeno je prisustvo valjkastih crva (nematoda), dok je u 47 uzoraka (8,42 odsto) bilo bakterije Pseudomonas aeruginosa

Grad Novi Sad objavio je na svom sajtu Izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine o zdravstvenoj ispravnosti vode tokom avgusta 2024. godine u kojem se navodi da je u pojedinim uzorcima pijaće vode utvrđeno prisustvo mikroorganizama, ali se tvrdi da to nije opasno po ljudsko zdravlje.

Istovremeno, veliki broj građana drugog po veličini grada u Srbiji kupuje vodu u plastičnim flašama, nakon što je u avgustu Institut za javno zdravlje Vojvodine potvrdio da u vodi iz gradskog vodovoda ima mikroorganizama u vidu valjkastih crva (nematoda).

U novosadskim prodavnicama rafovi sa vodom su svakodnevno često prazni, a najbrže nestanu velika plastična pakovanja vode od pet, šest i sedam litara.

Od tada je enormno povećana i količina plastičnog otpada u i oko kontejnera u Novom Sadu.

Na osnovu rezultata analiza Institut za javno zdravlje Vojvodine zaključuje da u prečišćenoj vodi za piće iz javnog vodovoda ne postoji direktna pretnja po zdravlje ljudi, navodi se u Izveštaju na sajtu Grada Novog Sada.

„Prema savremenim stručnim i međunarodno priznatim saznanjima, nematode nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće, odnosno kada potrošač ima pravo da odbije da koristi senzorno izmenjenu vodu za piće“, piše u tom dokumentu.

Kako se navodi u saopštenju na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada, izveštaj sadrži „sve relevantne podatke i na nedvosmislen i transparentan način pruža uvid u sve parametre ispravnosti novosadske vode za piće“.

„Novi Sad će nastaviti transparentno, javno i nedvosmisleno da komunicira sa svim relevantnim javnostima, raspolažući isklјučivo zvaničnim i proverenim informacijama“, saopštila je gradska vlast.

U objavljenom Izveštaju se navodi da je tokom avgusta uzorkovano 558 uzoraka vode za piće, različitog obima, radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti, iz javnog vodovoda na teritoriji Novog Sada, Petrovaradina, Stepanovićeva, Futoga, Kovilja, Sremskih Karlovaca, Sremske Kamenice, Ledinaca, Veternika, Čeneja, Bukovca, Kisača, Rumenke, Kaća i Budisave.

Analizom je utvrđena zdravstvena ispravnost u 88,35 odsto uzoraka, od čega je mikrobiološka ispravnost utvrđena u 89,25 odsto, a fizičko-hemijska u 98,92 odsto kontrolisanih uzoraka.

U ukupno 60 uzoraka (10,57 odsto) utvrđeno je prisustvo valjkastih crva (nematoda), dok je u 47 uzoraka (8,42 odsto) bilo bakterije Pseudomonas aeruginosa.

U malom procentu uzoraka, ispod dva odsto, utvrđeno je povećano prisustvo zooplanktona, mangana, gvožđa i slobodnog rezidualnog hlora, navodi se u Izveštaju.

Vladajuća Srpska napredna stranka u više navrata je odbacila zahteve opozicije da se održi hitna vanredna sednica Skupštine grada i da se formira stručna komisija koja će se baviti utvrđivanjem ispravnosti vode za piće.

Nakon što je Institut za javno zdravlje Vojvodine u avgustu potvrdio prisustvo valjkastih crva u vodi iz gradskog vodovoda, smenjen je direktor tog instituta, epidemiolog Vladimir Petrović.

Na njegovo mesto postavljena je Milena Tabaković, koja je po struci stomatološkinja.

Opozicija je kritikovala tu smenu i ocenila da Milena Tabaković nije stručna za tu oblast.

Podsetili su da je ona ujedno i kćerka guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Kako su mediji ranije naveli, Milena Tabaković je donela odluku da se izveštaji o ispravnosti pijaće vode u Novom Sadu proglase “poslovnom tajnom”.

(Autonomija, Foto: Pixabay)