Skip to main content

NVO: Premijer da se uzdrži od targetiranja aktivista

Građani 09. авг 2024.
< 1 min čitanja

Medijski narativi, kao i oni koje je koristio Vučević zasnovani su na dezinformacijama, spinovanju i štetnim nacionalističkim narativima”

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan izrazio je danas zabrinutost zbog niza optužbi koje je premijer Srbije Miloš Vučević na društvenoj mreži X izneo protiv studentkinje i aktivistkinje Mile Pajić, kao i protiv profesora i novinara Dinka Gruhonjića, protiv koga se već pet meseci vodi medijska kampanja.  

Uz ocenu da ovakvo javno obračunavanje premijera sa pojedincima predstavlja apsolutno nesrazmerno korišćenje kapaciteta, moći i uticaja, ocenjuje se da ono može dovesti do “stvaranja netrpeljivosti i ugrožavanja njihove fizičke bezbednosti”. 

“Izjavi premijera prethodilo je targetiranje u pojedinim medijima, uključujući Informer, Alo!, Novosti, B92 i Politiku, gde je označena kao ‘antisrpska aktivistkinja’. Medijski narativi, kao i oni koje je koristio Vučević zasnovani su na dezinformacijama, spinovanju i štetnim nacionalističkim narativima”, podseća se u saopštenju.

Dodaje se i da su napadi na Milu Pajić samo jedan od primera javnog targetiranja usmerenog ka aktivistima protiv iskopavanja litijuma, zabrinutih za ekološke posledice takvog projekta u delovima naše zemlje.  

“Apelujemo na sve relevantne aktere da se suzdrže od zloupotrebe svojih položaja moći u cilju zastrašivanja ili napadanja građana i građanki koji slobodno izražavaju svoje stavove”, poručuju iz ovog Instituta.

(Autonomija, foto: Beta)