Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Šta će Bošnjačka stranka u vladi četničkog vojvode Mandića?

Jugoslavija 23. јул 2024.
3 min čitanja

"Davanje legitimiteta budućim odlukama vlade koja će škopiti građansku Crnu Goru"

Glavni odbor Bošnjačke stranke je i zvanično odlučio da uđe u rekonstruisanu Vladu Milojka Spajića. Naravski, posredno je Bošnjačka stranka, zapravo, ušla u koaliciju sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem, koji itekako utiče na vlast i srpskim nacionalizmom boji i ovu Vladu.

Ko će platiti račun za kreiranje crnogorskog Fikreta Abdića?

Na koji način će i koliko je prirodno da jedna partija koja zastupa (makar formalno) bošnjačku populaciju u Crnoj Gori da kohabitira sa ljudima koji javno negiraju genocid, koji se bore za srpski svet i koji štuju koljače iz Drugog svjetskog rata i srpske ratne zločince iz zadnje agresije, pitanje je za lidere ove partije, ali još više za pripadajući puk koji im je dao povjerenje. Zapravo, pitanje svih pitanja je – da li se Bošnjaci, muslimani Crne Gore slažu sa rukovodstvom Bošnjačke stranke. Ne vjerujem ali ko sam ja da prejudiciram!

Preciznije, da li je fotelja potpredsjednika Vlade i da li su ministarstva vanjskih poslova; dijaspore; rudarstva, nafte i gasa; socijalnog staranja; demografije i regionalnog i investiocionog razvoja i saradnje sa NVO vrijedne vladajućeg zraka koji će Bošnjačka stranka dijeliti sa tandemom Mandić-Knežević? Jesu li izdali svoju bazu ili su samo u malom, pragmatičnom moru zaplovili sa ostalim ajkulama crnogorske političke scene?

Može li Ervin Ibrahimović sa svojim ljudima progutati Mandićevu nebulozu da “radi na pomirenju“ sve sa kamenom -temeljcem kapele na Njegoševoj glavi Mauzoleja?

Naravski ova pitanja nemaju veze sa Bošnjacima Crne Gore i BS ne treba dovoditi u direktnu korelaciju sa BS-om. Zapravo, Bošnjaci će biti ti koji će kazniti (ili nagraditi) i Ibrahimovića i ekipu.

Tri bitne stvari

Ali…

Prije no što do kraja napadnemo BS za fikretabdićevske poteze, pogledajmo malo na sve one crnogorske suverenističke medije koji neće pretjerano napljuvavati ovu svinjariju Bošnjačke stranke. Nije loše vidjeti i ispratiti kako neki važni ljudi koji stoje iza Ibrahimovića, stoje i iza pojedinih medijskih vedeta, a koji se busaju u crnogorska građanska prsa. Pa im onda dođe da su tako opozicioni telali, preko noći i preko BS-a postali provladini mediji. Čudo je ta politika, a vi dobro upratite ko “puca iz prazne“i ko samo formalno “napada“ ovaj kolaboracionistički potez BS-a.

To prvo, a drugo, kako se čini SVI bi ušli u ovu vladu-i DPS i svi ostali pa je onda malo mnogo licemjerno napadati samo jednu partiju, koja će, kažem, ionako biti kažnjena za svinjariju od svoje glasačke baze.

I treće, možda najvažnije, svi su šutali kao zaliveni kad je onomad Milo rekao da im je DF “prihvatljiv partner“. Dakle u Olimpijskim igrama licemjerja DPS je mogao sa DF-om, a BS ne može? Nije nego! Pri tome, niko se nije bunio kada je DPS poslao Bošnjačku stranku u Vladu sa Dritanom Abazovićem, nakon čega je i usvojen Temeljni ugovor. To se nekako zaboravilo. Tada stranke manjina nisu bile na ovakvom tapetu, jer bi se Jupiterova slava DPS-a pomutila.

Kažem, samo razmislite o ove tri stvari, prije no što ospete zasluženu paljbu po BS-u, čija će koalicija sa neočetnicima naškoditi prije svega njima, a potom i građanskoj Crnoj Gori (ako je još ima).

Šta je najgore u svemu?

I zapravo, niko ne priča o najvećoj šteti ulaska Bošnjačke strane u koaliciju sa Mandićevim neočetnicima, a to je davanje legitimiteta budućim odlukama vlade koja će škopiti građansku Crnu Goru i od Crnogoraca stvarati persone nona grate u svojoj zemlji. Na koncu, ako bi se razvila (a moguće je) osovina Bošnjačke stranke sa Trojkom u Sarajevu koja odiše političkom nepismenošću i koja je, uzgred budi rečeno, također u koaliciji sa Dodikovim neočetnicima, Vučićev plan o stvaranju srpskog sveta preko nesrpskih marioneta bi faktički bio priveden kraju.

No, neka ostane zapisano, niti je Bošnjačka stranka prva koja je ovo uradila, niti je kolaboracija njen izum. Samo je, bojim se, ovo jedan od zadnjih eksera u lijesu građanske Crne Gore koju će pokopati, o apsurda, oni koji su se najviše u nju kleli.

Živi bili pa vidjeli, a ne bih volio da vidimo!

(CdM/foto: Beta)