Skip to main content

Prošlo je 26 godina kako su neonacisti ubili dečaka usred Beograda: Koliko je rasizam danas prisutan

Građani 18. окт 2023.
2 min čitanja

"Hasković je podsetio da su neonacisti, osim Dušana Jovanovića, na smrt pretukli i glumca Dragana Maksimovića"

Danas se navršava 26 godina od zločina iz mržnje nad 13-godišnjim romskim dečakom Dušanom Jovanovićem, kojeg su na ulici u centru Beograda na smrt pretukli neonacisti.

Filip Hasković iz Opre Roma Srbija tim povodom je za Novi dan TV N1 rekao da je ubistvo Dušana Jovanovića ostavilo dubok trag u obe zajednice – i romskoj i srpskoj.

„Možemo ga gledati kao posledicu društveno-političkog aspekta gde je postojao veliki jaz, i ekonomska podeljenost, čime je ostavljen prostor za stvaranje pojedinaca i grupa koje su negovale nacističku ideologiju“, ukazao je on.

To je, kako je dodao, trajalo više godina, država je imala druge prioritete, a „neonacisti su rasli i pravili akcije na koje niko nije reagovao“.

Hasković je podsetio da su neonacisti, osim Dušana Jovanovića, na smrt pretukli i glumca Dragana Maksimovića.

„Kada bismo pogledali današnji kontekst što se tiče rasizma, i dan danas postoji“, rekao je Hasković, ali i poručio da se ne treba fokusirati na negativno ni u većinskoj, ni u manjinskoj zajednici, već da treba gledati kako da iskoristimo zajedničke resurse da pokrenemo društvo napred.

„Mi se obraćamo onima koji su na položajima gde se odlučuje o našoj budućnosti, našoj zajednici. Mi želimo da imamo institucionalnu podršku. Romska zajednica je jako mlada, imamo ogromne resurse, kapacitet da krenemo napred“, poručio je Hasković.

Kao negativan primer naveo je izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića iz kojih se, kako je rekao, može zaključiti da je celu romsku zajednicu okvalifikovao kao lenju i kriminogenu.

„Izvukao je samo negativne stvari i generalizovao zajednicu. Romi to nikada neće raditi, pogotovo ne prema Srbima sa kojima smo ovde 700 godina, i sa kojima smo se borili za slobodu“, rekao je on i uputio kritike na račun pojedinih medija koji kad god je izvršilac nekog krivičnog dela tamnoput, bez ikakve provere, navode da je romske nacionalnosti.

Podsetimo, tada 13-godišnji Dušan Jovanović izašao je 18. oktobra 2007. godine da kupi sok, ali su ga u Beogradskoj ulici, u centru grada, gde je živeo, presrela dvojica maloletnika i pretukla na smrt.

Neonacisti su dečaka udarali cokulama u glavu, ali i komadom oluka koji su odvalili.

Počinioci su bili osuđeni na maksimalnu kaznu od deset godina maloletničkog zatvora, da bi im kazna kasnije bila umanjena i posle šest godina su uslovno pušteni na slobodu.

(N1, foto: Twitter)