Skip to main content

Petrović: Neargumentovane izjave destabilizuju državu

Autonomija 16. мар 2010.
< 1 min čitanja

dragoslav-petrovic.jpgPovodom izjave predsednika Matice srpske, akademika Čedomira Popova, da se „Vojvodina u duhovnom i političkom smislu odvaja od Srbije“, pokrajinski sekretar za nauku i visoki funcioner Demokratske stranke, dr Dragoslav Petrović rekao je za Radio – televiziju Vojvodine (RTV) „da samo oni čija tendencija nije istinska integracija zemlje u Evropsku uniju (EU) mogu tvrditi da se Vojvodina udaljava od Srbije“.

Petrović je istakao da je put ka EU vitalan interes u daljem razvoju zemlje, i da tenzije koje proizvode neargumentovane izjave samo teže destabilizaciji države.

„Odnosi su sada potpuno relaksirani, kako na nivou pokrajine, tako i u odnosu sa drugim regionima u zemlji i sa centralnom vlašću“, naveo je on.

Potpredsednica skupštine Vojvodine Maja Sedlarević, istakla je u izjavi za RTV „da je donošenje Statuta bila ustavna i zakonska obaveza, a ne nečiji hir“.

„U procesu evropskih integracija, Srbija će se suočiti sa neminovnošću donošenja novog Ustava, jer sa ovakvim Ustavom ne možemo u Evropu“, dodala je Sedlarević.

Predsednik Matice srpske, akademik Čedomir Popov ocenio je za list „Večernje novosti“ da je novi Statut Vojvodine „previše naglasio posebnosti severne pokrajine“.

Popov je izrazio bojazan „da će srpski nacionalni identitet ovde vremenom, izgubiti svoju snagu, osipati se, i na kraju biti sveden na grupu koja će malo govoriti srpski, malo engleski, kako to globalizacija nalaže“.

(Tanjug)