Skip to main content

Kalezić: Zapadne diplomate od Jakova prave novog Dritana

Jugoslavija 07. апр 2023.
2 min čitanja

"Crvene linije su ovoga puta tvrđe nego što su bile u slučaju premijera u tehničkom mandatu"

Analitičar Danilo Kalezić smatra da zapadne diplomate od Jakova Milatovića prave novog Dritana Abazovića, te da danas imamo vrlo sličnu poziciju onoj kada je Abazović dobio podršku međunarodnih faktora.

Ističe da se Abazović pokazao kao promašaj zapadnih ambasada i velika prevara u političkom, ali i u geostrateškom smislu.

-Vi ste garantovali za Vladu i čovjeka koji je uradio sve da Crnu Goru odgurne od Evropske unije i integracija u politički Zapad i da je okrene prema nekoj vrsti Srpskog sveta što jeste Otvoreni Balkan – naglašava Kalezić.

Zato sada strani ambasadori, prije svega, ambasadori Kvinte, ističe Kalezić, djelaju tako da Jakovu Milatoviću obilježe crvene linije.

-Crvene linije su ovoga puta tvrđe nego što su bile u slučaju Abazovića. Ideja je da se postavi koordinantni sistem u kom Milatović može da se kreće ali i kompletna Evropa sad. Govorimo o spoljnopolitičkom kursu ali i o nekim ključnim unutrašnjim pitanjima kao što su izborno zakonodavstvo i dvojno državljanstvo – istakao je Kalezić.

Dodaje i da je skeptičan da će im to poći za rukom, te da je pogrešno da se ponovo radi ono što se jednom već pokazalo kao neuspješno u slučaju Krivokapića i Abazovića.

„Gro Milatovićevih birača dominantno iz DF-a i Demokrata“

Prema njegovim riječima, proslava pobjede Jakova Milatovića sa državnim zastavama Srbije i Rusije, šovinističkim pjesmama i uzdignuta tri prsta, ne iznenađuje zato što, kako kaže, gro birača zbog kojih je on danas predsjednik, pripada tom ideološkom kodu, dominantno DF-u i Demokratama.

-I veliki broj glasača Pokreta Evropa sad je na toj proruskoj i prosrpskoj liniji – ocijenio je saradnik na Univerzitetu Crne Gore.

Dio glasača, kako dodaje, kao i drugi dio javnosti istrajan je da živi u nekoj vrsti zablude.

-Smatraju da je mladost i eventualno obrazovanje na Zapadu, dovoljan garant progresivnosti i prozapadnog opredjeljenja i orjentacije. Upravo na ovom primjeru vidimo suprotno-radi se o klerikalnoj, konzervativnoj, prosrpskoj političkoj opciji, koja je na ovim izborima trijumfovala i priredila slavlje u koordinatama koje im pripadaju, uz zastave Srbije, Rusje i tzv. zastave Kraljevine Crne Gore koje to nijesu – objašnjava Kalezić.

Smatra da je Milatovićeva reakcija nakon slavlja, da on nije vidio te zastave, manipulacija koja mu ne služi na čast.

(Pobjeda, Foto: Gradski portal)