Skip to main content

Na čekanju rezervni stranački kadrovi

Autonomija 10. феб 2010.
< 1 min čitanja

skupstina_v.jpgUkoliko pokrajinski poslanici, izabrani po većinskom sistemu, koji su i na čelnim pozicijama u lokalnim samoupravama, ipak budu morali da se opredele za jednu od navedenih funkcija, u 14 vojvođanskih gradova i opština biraće se ili novi lokalni čelnici ili novi pokrajinski poslanici. Najviše posla biće za Demokratsku stranku, koja je stožer poslaničkog kluba „Za evropsku Vojvodinu“, za čijih bi 13 poslanika u tom slučaju valjalo naći odgovarajuću zamenu iz rezervnih kadrova za vodeća mesta u opštinama, ili, pak, za izbornu trku za poslanički mandat.
Tako bi, u zavisnosti od opredeljenja prvog čoveka Bača Tomislava Bogunovića, lokalni odbornici birali njegovog zamenika ili bi se u toj opštini održali prevremeni izbori za pokrajinskog poslanika. Isti izbor biće i u Novom Sadu, čiji gradonačelnik Igor Pavličić ima mandat i u vojvođanskom parlamentu. Takođe, izbori bi bili neizbežni i u Inđiji, bilo u lokalnoj skupštini, koja bi umesto Gorana Ješića birala novog predsednika opštine, bilo na biračkim mestima za pokrajinskog psolanika.
A pred istim scenarijem biće i lokalne vlasti u Kuli (gde je Svetozar Bukvić i poslanik i predsednik opštine), Vrbasu (Željko Vidović), Novom Bečeju (Milivoj Vrebalov), Srbobranu (Branko Gajin), Čoki (Predrag Mijić), Sečnju (Predrag Milošević), Titelu (Milivoj Petrović), Opovu (Milorad Soldatović), Bačkoj Palanci (Kosta Stakić) i Sremskim Karlovcima (Milenko Filipović), kao i u Apatinu, gde je socijalista Živorad Smiljanić takođe ujedno i predsednik opštine i poslanik Skupštine Vojvodine, izabran po većinskom modelu.

(Dnevnik)