Skip to main content

CRCD: Diskriminacija netradicionalnih verskih zajednica

Autonomija 20. јан 2010.
< 1 min čitanja

filaret.jpgNevladina organizacija Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina pozdravila je danas preporuku pokrajinskog ombudsmana da se budžetska sredstva ubuduće raspodeljuju ne samo tradicionalnim, već i drugim registrovanim crkvama i verskim zajednicama.
Ta preporuka upućena je Pokrajinskom sekretarijatu za propise, upravu i nacionalne manjine. Ona je odgovor na predstavku koju je CRCD 1. avgusta 2009. uputio ombudsmanu Vojvodine, sa zahtevom da se zbog verske diskriminacije inicira postupak za poništenje konkursa Pokrajinskog sekretarijata za nacionalne manjine iz jula 2009. za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama u Vojvodini.
CRCD je tada tražio da se promene propozicije konkursa tako što će se omogućiti konkurisanje i „netradicionalnim“ crkvama i verskim zajednicama.
CRCD smatra da ovakvo reagovanje ombudsmana predstavlja podršku svim pokrajinskim organima da poštuju ustavna načela o zabrani diskriminacije i da ne primenjuju arbitrarnu podelu na „tradicionalne“ i „netradicionalne“ verske zajednice.
„Preporuka pokrajinskog ombudsmana upućena Pokrajinskom sekretarijatu za propise, upravu i nacionalne manjine predstavlja još jedan dokaz o postojanju verske diskriminacije u Srbiji koju generiše neustavno ponašanje Ministarstva vera“, ocenjuje se u saopštenju.
CRCD je naveo da je za skoro četiri godine primene Zakona o crkvama i verskim zajednicama registrovano samo 12 od oko 170 netradicionalnih verskih zajednica i da nije registrovana nijedna nehrišćanska verska zajednica.

(Beta)