Skip to main content

Egereši pozdravio odluku o potvrđivanju Statuta Vojvodine

Autonomija 30. нов 2009.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izrazio je danas zadovoljstvo zbog potvrđivanja Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije i ocenio da je time pokazana politička zrelost i odgovornost.
Egereši je na konferenciji za novinare rekao da će odmah pošto ova odluka stupi na snagu biti održana i druga sednica pokrajinskog parlamenta na kojem će poslanici razmotriti Odluku o sprovođenju Statuta Vojvodine.
„Stupanjem na snagu Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti, na dobitku su i Srbija i Vojvodina. Statut predstavlja političku prelomnicu u pogledu budućnosti, a to je pitanje racionalne unutrašnje organizacije Srbije“, rekao je Egereši.
Predsednik Skupštine Vojvodine najavio je da će pokrajinski parlament na posebnoj sednici 14. decembra raspravljati o Odluci o proglašenju Statuta Vojvodine.
Prema njegovim rečima, Statut Vojvodine je pokazatelj evropskih potencijala Srbije i potencijala za unutrašnje reforme.
„Ovim aktima se pokreće proces regionalizacije i decentralizacije, a Vojvodina je model modernizacije i emancipacije za ostatak Srbije. Vojvodina zaista postaje region, u evropskoj Srbiji“, rekao je Egereši.
On je izrazio uverenje da su jačanje autonomije Vojvodine, suštinska decentralizacija i regionalizacija Srbije, putevi za jačanje evropske Srbije i prevladavanje svih predrasuda.
„Statut je rezultat političkog kompromisa i očekujem da će se u što skorijem periodu doneti neophodni prateći zakoni o imovini i finansiranju. Ovi zakoni su nužni kako bi se procesi decentralizacije ojačali“, rekao je Egereši.
Prema njegovim rečima, odredbama Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti, Vojvodina obezbeđuje instrumente za nesmetan i efikasan ekonomski razvoj, očuvanje identiteta nacionalnih zajednica, kao i mogućnost da kao evropski region jača pozicije i međuregionalnu saradnju.
(Beta)