Skip to main content

Novi Sad (ni)je glavni grad

Autonomija 11. нов 2009.
2 min čitanja

Grb VojvodineTek što je stigao u Narodnu skupštinu, predlog statuta Vojvodine povučen je iz skupštinske procedure na zahtev pokrajinskog parlamenta!
U dopisu koji je, s potpisom predsednika Skupštine APV Šandora Egerešija stigao na pisarnicu u ponedeljak uveče, predsednica Slavica Đukić-Dejanović je zamoljena da dokument koji je primila 8. novembra – povuče iz procedure, jer su se „ u dostavljenom tekstu potkrale tehničke greške“. Egereši je obećao da će već 10. novembra dostaviti Skupštini Srbije ispravljen tekst statuta.
Mada u samom pismu nema detalja o tehničkim greškama, sumnja je odmah pala na član 10 predloženog statuta, oko kojeg su koplja lomili SPS i LSV, a koji definiše status Novog Sada, i od kojeg zavisi da li će on biti gavni grad Pokrajine ili administrativni centar. Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić ipak kaže da „ne treba podizati prašinu oko tehničke greške koja se potkrala“. Socijalisti su, podsetimo, podneli amandman na taj član, tražeći da Novi Sad bude glavni administrativni centar, što, inače, piše i u predlogu zakona o prenosu nadležnosti.
Iako sam naslov spornog člana glasi „Glavni grad APV“, Ružić priznaje da socijalisti nisu podnosili amandman na taj deo, ali i dodaje da će iz statuta biti brisan poslednji stav po kojem se „položaj Novog Sada, kao glavnog grada AP, uređuje pokrajinskom skupštinskom odlukom, u skladu sa zakonom“.
– Nije, prosto, pojmljivo da u nekom drugom, trećem, ili četvrtom stavu može stajati nešto suprotno od onog što piše u prvom – objašnjava Ružić.
S druge strane, portparolka LSV-a i narodna poslanica Aleksandra Jerkov rekla je da Liga nema razloga da sumnja u dogovor koji je postigla s premijerom Mirkom Cvetkovićem.
– Što se nas tiče, naslov člana 10 ne može biti promenjen bez ponovnog sastajanja Skupštine Vojvodine, s obzirom na to da se ne radi ni o kakvim tehničkim ispravkama. Ukoliko to ipak bude promenjeno, naša stranka doneće odluku da li će uopšte podržati takav predlog statuta – navela je Aleksandra Jerkov, uz upozorenje na to da dogovor LSV-a s Vladom Srbije „mora biti iznad nečijih pritisaka u Skupštini Vojvodine“.
Ministar za državnu upravu Milan Marković ipak očekuje da će statut Vojvodine biti potvrđen u Skupštini Srbije i da nema nikakvog osnova za bilo kakvu vrstu spekulacija.
– Statut je u potpunosti u skladu s Ustavom, integritet Srbije ne dovodi se u pitanje. Prvobitna verzija statuta pretrpela je određene promene i verovatno je stvar samo tehničke greške što je taj jedan član na neki način ostao kontradiktoran – objasnio je Marković, dodajući da je u predlogu zakona o nadležnostima Novi Sad jasno definisan kao sedište pokrajinskih organa i glavni administrativni centar.
Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ipak je ocenio da povlačenje iz procedure teksta statuta Vojvodine pokazuje „nesposobnost vladajuće koalicije“.
– Povlačenje teksta iz procedure pokazuje da vladajuća koalicija nije sposobna da na pristojan način okonča agoniju u koju je uvela i Srbiju i Vojvodinu – istakao je Jovanović.
On je ocenio i da građani Vojvodine „zaslužuju pristojan statut, a ne besmislene i oprečne floskule koje se, po zahtevu koalicionih partnera, u poslednji čas i na aljkav način na silu guraju u predlog koji se upućuje Skupštini Srbije“.
(Dnevnik)