Skip to main content

Blic: Statut Vojvodine u Skupštini 16. novembra

Autonomija 09. нов 2009.
3 min čitanja

blic_logo.jpgPredlog Statuta Vojvodine i predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine na dnevnom redu parlamenta biće od 16. novembra, kaže za „Blic“ predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. Ona dodaje da će biti obezbeđena skupštinska većina, ali da se ne može proceniti koliko će amandmana na predlog zakona biti podneto. Sigurno je da će rasprava trajati tokom cele nedelje.
Predsednica parlamenta kaže da će ova nedelja biti ostavljena da se poslanici upoznaju sa Statutom i predlogom zakona o nadležnostima.
– Sledeće nedelje prekinućemo redovno zasedanje i biće zakazana nova sednica i to prvo o predlogu zakona o nadležnostima, a druga će biti davanje saglasnosti za Statut Vojvodine – kaže Đukić-Dejanović. Ona dodaje da bi se po izglasavanju rad parlamenta vratio na sadašnje redovno zasedanje, ali bi ono iznova bilo prekinuto kada u Skupštinu stigne budžet za koji će takođe trebati oko nedelju dana. Na Statut se ne mogu podnositi amandmani već Skupština daje saglasnost ili ne. Međutim, kada je reč o predlogu zakona o nadležnostima, niko ne može predvideti koliko će amandmana biti podneto.
– Sve delikatne teme uvek povlače više zasedanja i amandmana. Ali, smatram da ćemo imati parlamentarnu većinu za izglasavanje predloga zakona, ali i za saglasnost oko Statuta – zaključuje Đukić-Dejanović.
Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su u subotu uveče pravno-tehničko usaglašavanje predloga Statuta sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine. Već sada je izvesno da SRS, SNS i narodnjački blok neće dati saglasnost za predlog vojvođanskog statuta. Razlozi koje navode su identični:
– Statut je separatistički, protivustavan i njegov cilj je da se napravi država u državi. Prema lideru DSS i bivšem premijeru Vojislavu Koštunici „vladajući režim svojom neodgovornom i potpuno nerazumnom politikom pravi podelu između Srbije i Vojvodine“. Za SNS akta su antiustavna, a radikali su najavili da će, ako treba, organizovati i proteste. Međutim, deo kritika opozicije, u prvom redu DSS je upravo na delove koji su proistekli iz Ustava, koji je usvojen dok je Koštunica bio premijer. Preambula i prvi član Statuta nedvosmisleno iskazuju da autonomija Vojvodine proishodi isključivo iz Ustava Republike Srbije i da je AP Vojvodina trajno i nepromenljivo neodvojivi deo Republike Srbije. Otuda nikakav akt bilo kog pokrajinskog organa ili bilo kakvog izjašnjavanja stanovništva ovu činjenicu ne može da dovede u pitanje. Pitanje referenduma, po aktima koje treba da usvoji Skupština Srbije, ne odnosi se na status ili teritoriju Vojvodine u odnosu na državu Srbiju, već samo na unutrašnju teritorijalnu organizaciju autonomije i to je usklađeno sa članom 182 Ustava Republike Srbije. Prema predlogu Statuta koji govori o glavnom gradu, reč je o administrativnom centru AP Vojvodine i sedištu pokrajinskih organa. Opozicija kao razlog za protivljenje navodi i način na koji su regulisani prihodi. Međutim, činjenica je da izvorni prihodi pokrajine nisu ni definisani predlogom Statuta i zakonom o prenosu nadležnosti. Oni će biti definisani adekvatnim republičkim zakonima koji tek treba da budu doneseni i nema odredaba prema kojima Vojvodina zadržava za sebe porez ostvaren na teritoriji pokrajine.
Postavljeno je i pitanje šta će Srbiji dve vlade, dva premijera i dve administracije i ko će to da plati? Zapravo, novim aktima samo je reč izvršno veće, nastala u titoističkom vremenu, zamenjena rečju vlada, što je uobičajena evropska praksa. Međutim, nema ni ministarstava ni ministara niti se i jedan novi službenik zapošljava. Skupština Vojvodine neće imati mogućnost da donosi zakone već samo pokrajinske propise i odluke. Dilema je bila i oko VANU. Međutim, u Evropi postoji mnoštvo regionalnih i pokrajinskih akademija nauka i umetnosti, a Vojvođanska akademija nauka i umetnosti postoji od 2003. godine, a njeno postojanje je u procesu ocenjivanja ustavnosti pred Ustavnim sudom koji će o tome doneti definitivnu odluku. Do pre nekoliko dana bila je upitna podrška Jedinstvene Srbije predlogu Statuta i zakona o nadležnostima. Lider ove stranke Dragan Marković Palma juče je rekao da će poslanici JS glasati za potvrđivanje predloga Statuta.
– Glasaćemo za, jer je u Statut uneta odredba da je Vojvodina neodvojiv deo Srbije, da Novi Sad nije glavni grad, već administrativni centar i da Vojvodina ne može da otvara međunarodna predstavništva bez saglasnosti Vlade Republike Srbije – kaže Marković.
U Skupštini Srbije „vojvođanski propisi“ dobiće podršku 143 poslanika iz poslaničkih grupa „za evropsku Srbiju“, G17, SPS, JS, PUPS, LDP, manjine i dva samostalna poslanika.