Skip to main content

Đukić-Dejanović: Moguće usvajanje Statuta do kraja novembra

Autonomija 07. нов 2009.
2 min čitanja

sdjdejanovic.jpgStatut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti mogli bi se naći u proceduri Skupštine Srbije za nedelju dana i biti usvojeni najkasnije do kraja novembra, izjavila je večeras u Novom Sadu predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.
„Ako danas od Skupštine Vojvodine dobijem Predlog statuta i Predlog zakona o prenosu nadležnosti trebalo bi da prođe bar nedelju dana da se poslanici Skupštine Srbije upoznaju sa tekstom, a izglasavanje ova dva akta moglo bi uslediti do kraja novembra“, rekla je Đukić-Dejanović na konferenciji za novinare.
Ona je ocenila da je pitanje Statuta Vojvodine „par ekselans političko pitanje“, zbog čega bi dalje odlaganje njegovog usvajanja u republičkom parlamentu, posebno kada je Socijalistička partija Srbije postigla politički dogovor unutar vladajuće koalicije, samo otvorilo prostor „da se neki bave politikom radi politike, a ne radi građana“.
„Zbog toga sam i predložila da prekinemo trenutnu sednicu Skupštine Srbije i stavimo tačku na to političko pitanje“, rekla je Đukić-Dejanović.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je da će usvajanje Statuta Vojvodine ojačati proces suštinske decentralizacije Srbije i dodao da je proces njegovog usvajanja otvorio jednu tabu temu u državi, a to je suštinska decentralizacija.
On je ocenio da će Skupština Vojvodine večeras sigurno izglasati pravno-tehničko usaglašavanje Statuta i pratećeg zakona i da će biti uvažene sve primedbe koje je pred početak zasedanja uputila Socijalistička pratija Srbije.
„Očekujem da do kraja dana usvojimo ovu odluku i uputimo je Skupštini Srbije na dalje usvajanje“, rekao je Egereši i dodao da je autonomija Vojvodine izbor vladajuće koalicije u Pokrajini koji republički parlament mora da uvaži.
SPS je u amandmanima naveo da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.
SPS smatra da Vojvodina može da osniva predstavništva u regionima Evrope i u Briselu uz saglasnot Vlade Srbije, odnosno da ne može da sklapa međudržavne ugovore, već samo međuregionalne sporazume.
SPS je podneo i amandman kojim Novi Sad ne može da se definiše kao glavni grad, već glavni administrativni centar Vojvodine.
Poslanici Skupštine Vojvodine još nisu započeli raspravu o Statutu Vojvodine, pošto još uvek traje rasprava o prvoj tački dnevnog reda.
(Beta)