Skip to main content

Dodijeljene Pulitzerove nagrade

Planeta 17. апр 2012.
2 min čitanja

Ovogodišnja dodjela Pulitzerove nagrade obilježena je nastavkom jačanja i priznanja uloge online medijima, ali i odsustvom laureata u dvije važne kategorije.

Prvi put nakon 35. godina nije dodijeljena nagrada za beletristiku. U novinarskim kategorijama nije dodijeljen samo Pulitzer za urednički uvodnik.

Pulitzera za javnu službu dobio je list The Philadelphia Inquirer za seriju tekstova o nasilju u školama među vršnjacima. Za udarnu vijest nagrađen je The Tuscaloos za vijesti o tornadu koji je prošle godine opustošio Alabamu, dok su za istraživačko novinarstvo nagrađeni novinari agencije Associated Press i The Seattle Times.

The New York Times dobio je dvije nagrade – za međunarodno izvještavanje izvještaje o Africi (Jeffrey Gettleman), kao i za analitičke tekstove o pravnim rupama u poreskim propisima koje su najbogatiji Amerikanci i korporacije iskoristili da ne plate poreze.

Za izvještavanje na nacionalnom nivou nagrađen je David Wood iz online medija The Huffington Post, koji je pisao seriju tekstova o ranjenim ratnim veteranima.

U kategoriji drame ove godine nagrađen je komad Water by the Spoonful (Quiara Alegría Hudes) o vojnom veteranu iz Iraka koji po povratku iz rata traži smisao života dok radi u prodavnici sendviča.

Manning Marable posthumno je dobio nagradu u kategoriji istorije, za knjigu Malcolm X: A Life of Reinvention, dok je za biografiju nagrađena knjiga George F. Kennan: An American Life Johna Lewisa Gaddisa o američkom političaru i diplomati iz doba Hladnog rata. Pulitzer za poeziju dodijeljen je knjizi Life on Mars (Tracy K. Smith).

Za najbolju fotografiju proglašena je ona na kojoj afganistanska djevojčica plače usred gomile mrtvih tijela nakon bombaškog napada u Kabulu. Autor je AFP-ov fotograf Massoud Hossaini.

Preostale nagrade možete pogledati na web stranici Pulitzer.org.

Nagrada Pulitzer vrijedna je 10.000 dolara, ali je njen značaj mnogo veći od novčane vrijednosti. Nagradu je osnovao američki novinar i izdavač mađarsko-jevrejskog porijekla Joseph Pulitzer (1847-1911), a dodjeljuje je od 1918. godine Univerzitet Kolumbija u New Yorku na kojem je Pulitzer osnovao 1903. godine Katedru za novinarstvo.

(Radio Sarajevo)