Skip to main content

Tadić: Imam puno poverenje u Bojana Pajtića

Autonomija 08. окт 2009.
2 min čitanja

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić poručio je da ne prihvata internacionalizaciju statuta Vojvodine. „Statut Vojvodine je pitanje unutrašnjeg uređenja države, koje neki u zemlji, a neki i iz sveta pokušavaju da internacionalizuju. Ne prihvatam dovođenje u pitanje pravne procedure koja je definisana Ustavom Srbije”, izjavio je Tadić u intervjuu za nedeljnik NIN. On je dodao i da, kako smatra štetnim i nekorisnim „ekstremna stanovišta koja zagovaraju da Srbija bude unitarna država”, isto tako se protivi i onima koji bi hteli da fragmentizuju Srbiju, praveći mozaik feuda-paradržavica.
Odgovarajući na pitanje da li je statut postao unutarstranačko pitanje DS-a, Tadić je naveo da u Srbiji postoji pojednostavljenje pristupa važnim političkim temama. “Naravno da nije stranka donela statut Vojvodine, i što se tiče DS-a, u našem programu ne postoji nikakva dilema o autonomiji Vojvodine. I cela stranka poštuje stranački program”, kazao je predsednik Srbije, i dodao da je uspostavljanje, u pravnom smislu pune i suštinske autonomije Vojvodine, ustavna obaveza Srbije, s tim da ta autonomija ne sme da ugrozi celovitost Srbije i da destabilizuje zemlju.
Tadić je istovremeno demantovao i da pitanje statuta može odvesti do podele unutar DS-a i njegovog sukoba s predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem, koji je i potpredsednik stranke. “Možda ima onih koji bi želeli takav scenario, ali to uopšte nije realno. U DS-u u Vojvodini, kao i u Beogradu, kao u niškom ili vranjanskom regionu, imate, verovatno, različita mišljenja o pojedinim pitanjima, ali nema sukoba. Demokratska stranka će u svakom slučaju donositi isključivo odluke koje doprinose stabilnosti Srbije”, rekao je Tadić, uz napomenu da ima puno poverenje u predsednika Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednika DS-a Bojana Pajtića.
Predsednik, inače, tvrdi da će Vlada Srbije opstati do kraja mandata, a opoziciju je upozorio na to da se od „osvete ne živi“ i da ne treba da prizivaju nasilje na ulicama. „Neki predstavnici opozicije poslednjih dana predviđaju pad Vlade na ulicama. Mislim da nisu svesni šta govore“, rekao je Tadić, dodajući da će Vlada uspešno završiti svoj puni mandat jer su njeni ciljevi od vitalnog značaja za sve građane Srbije. On je pri tome dodao i da je kabinet Mirka Cvetkovića spreman da na sebe preuzme rizik da reši probleme u javnim finansijama i smanji administraciju povlačeći i nepopularne poteze.
(Dnevnik)