Skip to main content

Puštena druga tranša gradskih obveznica

Autonomija 11. апр 2012.
2 min čitanja

Član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić izjavio je danas da je puštena druga tranša gradskih obveznica i da bi na račun novosadskog budžeta do sutra trebalo da „legne” 14 miliona evra.

Makarić je novinarima rekao da je kupac obveznica Unikredit banka, koja je i pokrovitelj ukupne emisije, a Grad Novi Sad će dug vraćati u narednih 12 godina, sa fiksnom kamatom od 6,25 odsto.

Objasnio je da su uslovi jednaki kao i prilikom prodaje prve tranše obveznica, čiji je iznos bio 15 miliona evra.

To znači, rekao je Makarić, da će grad u prve dve godine vraćati kamatu, a od treće godine i deo glavnice.

Skupština grada je prošle godine usvojila odluku da se Novi Sad zaduži 35 miliona evra, izdavanjem municipalnih obveznica, s ciljem završetka radova na gradnji Bulevara Evrope, kao i za izgradnju kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Makarić je najavio da će treća tranša gradskih (municipalnih) obveznica, od šest miliona evra, biti puštena krajem početkom maja i najavio da će te obveznice moći da kupe i građani Srbije.

„Obveznice će biti ponuđene kao vid štednje svim građanima Srbije, fizičkim licima, privrednim društvima, ali ponovo i bankama i osiguravajućim kućama”, rekao je Makarić.

Dodao je da po Zakonu o javnom dugu građani mogu da kupe hartije od vrednosti koje izdaju lokalne samouprave

Građani će obveznice kupovati kuponima od po 100 evra, a grad će dug vraćati sa fiksnom kamatnom stopom od šest odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 12 godina.

Makarić je ocenio da će građani biti zainteresovani, pošto će imati bolje uslove za štednju nego u bankama.

Najavio je da će uskoro iz štampe izaći publikacija sa podrobnijim objašnjenjima i primerima otplate za građane.

Grad Novi Sad je prvi u Srbiji koji se odlučio za izdavanje municipalnih obveznica, radi finansiranja izgradnje infrastrukture.

Gradske vlasti i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su prošle godine sporazum o davanju obvezničkih garancija za izdavanje municipalnih obveznica u vrednosti od 35 miliona evra čime će grad prikupiti sredstva za realizaciju različitih projekta.

(Autonomija)