Skip to main content

Čanak: Nema konsenzusa oko Statuta

Autonomija 16. сеп 2009.
2 min čitanja

Nenad ČanakStatut Vojvodine neće skoro biti na dnevnom redu Skupštine Srbije, jer o tom dokumentu ne postoji elementarni politički koncenzus, smatra Nenad Čanak.
Predsednik Lige socijaldemokrata Nenad Čanak, gostujući u emisiji “Kažiprst” RTV B92, komentarisao je i najavljenu „Povorku ponosa“ i rekao da se energično zalaže za pravo homoseksualne populacije na okupljanje, ali da događaj zakazan za nedelju ne shvata „preterano ozbiljno“.
Statut Vojvodine, prema rečima Nenada Čanka, još će čekati pred vratima Skupštine Srbije.
„Razlog je vrlo jednostavan – ovo je ponižavanje pokrajinskih institucija, to je poniužavanje dva miliona građana Vojvodine koji imaju svoje predstavničko telo”, smatra on.
“Vi imate bizarnu situaciju da Skupština AP Vojvodine koja ima pravo predlaganja zakona Skupštini Srbije nijedan zakonski predlog, a bilo ih je preko stotinu do sada, se nije našao pred poslanicima Skupštine Srbije. Dakle, Skupština Vojvodine ima manje prava od praktično jednog jedinog poslanika u Skupštini Srbije“, kaže Čanak.
Počinioci eventualnih krivičnih dela tokom održavanja Povorke ponosa već su poznati policiji, tvrdi Čanak i dodaje da najveću opasnost po ovaj skup predstavlja činjenica da za ugrožavanje bezbednosti u glavnom gradu tokom prethodnih protesta maltene niko nije odgovarao.
„Za paljenje ambasada pre nekog vremena, kada je američka ambasada zapaljena, a i neke druge, niko nije odgovarao, osim dve plavuše koje su se dale uhvatiti”, podseća Čanak.
“A svi ostali su ispali – otprilike mi smo pravedno protestovali, pa smo malo krali po buticima, sad ćete imati isto to, a je l’ znate zašto? Zato što niko nije platio za to ni novčanom ni vremenskom kaznom. Da su izgrednici uhapšeni prošli put, ne bi ih bilo ovaj put“, kaže lider LSV-a.
Čanak, kako kaže, neće učestvovati u „Povorci ponosa“.
(B92, Beta)