Skip to main content

LSV traži hitnu sednicu Skupštine Vojvodine zbog Statuta

Autonomija 11. сеп 2009.
2 min čitanja

lsv.jpgŠef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški zatražio je danas hitnu sednicu Skupštine Vojvodine na kojoj bi se poslanici izjasnili o „ignorantskom odnosu“ republičkih vlasti prema Statutu Vojvodine.
„Na toj sednici poslanici bi morali da se izjasne o više nego ignorantskom odnosu Vlade i Skupštine Srbije prema najvišem pravnom aktu Vojvodine i zakonu o nadležnostima pokrajine „, rekao je Bogaroški na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, Skupština Vojvodine sa te sednice mora da uputi zahtev republičkim vlastima da objasne zašto se pitanje od suštinskog značaja za pokrajinu „beskrajno prolongira“.
„Ta sednica bi ujedno bila i prilika da se ponovo prebrojimo i da se jasno vidi da li su neki od poslanika, koji su Predlogu statuta pre nešto manje od godinu dana dali tročetvrtinsku podršku, sada promenili mišljenje, pod pritiskom partijskih centrala u Beogradu“, naveo je Bogaroški.
On je dodao je da je predsedniku vojvođanskog parlamenta juče uputio i zvanično pismo sa navedenim zahtevima, u kojem je od njega zatražio da zahtev razmotri u najkraćem mogućem roku.
„Ne želimo sukobe i destabilizaciju Vlade Srbije, ali ne možemo da pristanemo na ovu vrstu odnosa i ignorisanja potreba Vojvodine“, kazao je Bogaroški.
Ocenio je da Vojvodina funkcioniše „neustavno“, pošto su probijeni svi ustavni rokovi za raspravu o Statutu Vojvodine u Skupštini Srbije.
„Nedopustivo je da upravo oni koji su Ustav Srbije stvorili i na njegovom usvajanju toliko insistirali, sada isti taj ustav ne poštuju“, rekao je Bogaroški.
(Beta)